Óbudai KultÉj 2020. augusztus 1. szombat 16-24 óráig

2020-07-09

Idén augusztus elsején egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat! A 3. kerületi kulturális helyszínek, melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is található, összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Ez lett az Óbudai KultÉj...

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.000 forintért megváltott jeggyel minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek.

Az óbudai és egyéb kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek.

A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

A térképet itt találja. 

 

Az Óbudai Múzeum programjai:

16.00 „Pincetúra – kicsit másképp”

Kosztümös és korhű zenével kísért tárlatvezetés múzeumunk föld alatti kiállítóterében, ahol I. (Nagy) Lajos király (1326-1382) saját maga mesél a látogatóknak a középkori Óbuda történetéről. (Helyszín: Templomok a talpunk alatt című állandó kiállítás. A helyszín adottságai folytán max. 20 fő tud részt venni a programon.)

Vezet: Benyó Gergely, régész. Zenei kíséret: Nagy Gergely

16.30 „Piast Erzsébet királyné klarisszái és az örök fiatalság titka”

Kosztümös városi séta a klarissza kolostor romjaihoz Erzsébet királyné vezetésével, középkori zenei kísérettel. Ara, régész-muzeológus séta során megismerkedünk Piast Erzsébet óbudai mecénási tevékenységével és fiatalságának titkával: az első európai parfüm, az „Eau de La Reine de Hongrie” történetével, mai változatával. (A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama 1 óra.)

Vezet: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus. Zenei kíséret: Nagy Gergely

16.30 „Ilyen nekem is volt! Mindent a Schenk figurákról”

Aki a ’70-80-as években volt gyerek, szinte biztosan őriz néhány „mini emberkét”, Schenk figurát a régi játékai között, amelyek hihetetlenül népszerűek voltak a szocializmus szűkös játékvilágában. Ki hinné, hogy kedves játékaink ma már múzeumi műtárgyak? A program során nem csupán a játékkiállításunkban található ostromlott várral és Mátyás király Fekete seregével találkozunk, de a raktárunkban őrzött indiánok és cowboy-ok is előkerülnek. A gyártástechnológiai érdekességek mellett az is kiderül, melyek a legkeresettebb figurák ma a gyűjtők körében. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

Vezet: Polgár Mónika, történész-muzeológus

17.00 „Lélegző kárpitok”

Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki programunk során. Az eredeti mű a Mohácsi Polgármesteri Hivatal dísztermének falát díszíti, így tárlatunkon a kárpit nagyméretű másolata beszéli el a 18. század óta létező mohácsi búsójárás népszokásait, hagyományait. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott, amelynek révén Bán István elindult a nemzetközi hírnév felé. (Helyszín: Bán&Lazetzky - Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Révész Nándor, muzeológus

17.30 „Barbie – az igazi szőke nő”

Barbie a világ legismertebb és leghíresebb babája. De hogyan jutottunk el idáig? Milyen marketingstratégiával építette fel a Mattel cég ezt az óriási művi világot? A szocialista Magyarországon miként vált Barbie szimbólummá, a vágyott Nyugat illúziójává, sőt a popkultúra ikonjává? A játékkiállításunkban látható Disco Barbie segítségével megkeressük a választ a kérdésekre, és meghallgatjuk azokat a diszkóslágereket, amelyeket kifejezetten Barbie számára írtak. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

Vezet: Polgár Mónika, történész-muzeológus

18.00 „A formába öntött idő: Lazetzky Rezső metafizikus akvarelljei”

Lazetzky Rezső, óbudai festőművész tájképei a 20. század egzisztencialista filozófiájában is egyértelműen megjelenő idő problémáját tükrözik vissza: festményei az időpillanatot, egy adott érzést és hangulatot örökítenek meg, annak kimerevített, sík felületbe zárt pannói. Lazetzky Rezső klasszikus, szalonkiállításokon bemutatott akvarell tájképei nem is tájleírások, hanem lírai monológok, a lélek belső képei. Vajon hogyan barangolhatók be mindezek egy művész lelkének (táj)kivetülései és életének örök emlékei segítségével? A tárlatvezetés egy tradicionális műfaj (tájkép, csendélet) értelmezési lehetőségeit bontja ki a hallgatóság előtt. (Helyszín: Bán&Lazetzky - Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

18.30 „Ízek, konyhák, receptek”

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nem volt ez másként a konyhában sem: a 20. században bekövetkező lakáskultúra és technológiai változások nyomot hagytak a csöpp bútorokon, eszközökön is. A változások nyomon követése mellett azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

Vezet: Polgár Mónika, történész-muzeológus

19.00 „A felrobbantott tér Bán István kárpitjain: Absztrakció a szocialista iparművészetben”

Bán István textilművész az 1950-es évek végétől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait és szocreálnak nevezett alkotásait, amelyeken sok esetben az ábrázolás konkrét tárgya vagy tere a képanalízis eredményeként feldarabolásra, mikroszkóp alá helyezésre, a szerkezet dekonstruálására került. A művész kárpitjain egy mákgubóból (Vörös és fekete) vagy egy egzotikus tollú állatból (Kék madár) a konkrét látványt lecsupaszítva bontja ki a formákat. A tárlatvezetés az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratívnak nevezett művek befogadására. (Helyszín: Bán&Lazetzky - Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

19.30 „Valahol lakni kell – vályogtól a panelig dióhéjban”

Hogyan változtak a lakhatási lehetőségek Óbudán? Milyen házakban laktunk a 20. században? Mit jelentett a városkép átalakulása? Milyen tervek és alternatívák voltak a lakásgondok megoldására? És miért pont a panel? Minden kérdésre választ adunk, és a panelházakat népszerűsítő archív filmhíradóval fűszerezzük a programot. (Helyszín: Óbuda – egy város három arca című állandó kiállítás.)

Vezet: Horváth Péter, történész-muzeológus

20.00 „Pincetúra – kicsit másképp”

Kosztümös, korhű zenével kísért tárlatvezetés múzeumunk föld alatti kiállítóterében, ahol I. (Nagy) Lajos király (1326-1382) saját maga mesél a látogatóknak a középkori Óbuda történetéről. (Helyszín: Templomok a talpunk alatt című állandó kiállítás. A helyszín adottságai folytán max. 20 fő tud részt venni a programon.)

Vezet: Benyó Gergely, régész. Zenei kíséret: Nagy Gergely

20.30 „Assisi Szent Ferenc nyomában Óbudán”

Kosztümös, fáklyás városi séta a középkori ferences kolostor romjaihoz Erzsébet királyné vezetésével, középkori zenei kísérettel. Megismerkedünk az Óbudán letelepült ferences szerzetesek és a rend alapítójának történetével és kapcsolatukkal a klarissza apácákkal. (A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.)

Vezet: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus. Zenei kíséret: Nagy Gergely

21.30 „Kurta kocsmatúra”

Könnyű városi séta az Óbuda központjában hajdan működő kocsmák és vendéglők nyomában. Tarts velünk és megtudhatod, milyen szórakozóhelyek várták a szomjas és éhes vendégeket egykoron a Szentlélek tér - Fő tér - Hídfő utca - Kórház utca - Polgár utca - Tavasz utca - Laktanya utca övezetében. Ódon emlékek, friss élményekkel! (A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.)

Vezet: Horváth Péter, történész-muzeológus

22.30 „Legújabb törékeny vágyaink”

Gyűjteményünk újonnan beérkezett porcelánjai Hüttl Tivadar gyárából! Az Óbudai Múzeum vándorkiállításához kapcsolódóan testközelből mutatjuk be az idei évben múzeumunkba került, az 1860-as és 1920-as években készült porcelánokat. Láthatunk szállodai étkészletet, nagypolgári tálalóedényeket, bárói monogramos kínálótálat, továbbá egy unikális címeres dísztálat, amely két főúri család esküvője alkalmából készült. (Helyszín: Rendezvénytér.)

Előadó: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus

22.30 „Képeslapetűd”

Az etűd (tanulmány, rövid zenedarab) jelen esetben a több történetet vagy mesét egyetlen képbe tömörítő képeslapot helyezi a vizsgálat fókuszába, és arra keresi a választ, hogy Lazetzky Stella gyermekillusztrációkat felhasználó, tömegesen nyomtatott képeslapjai hogyan váltak az 1950-es évek után az akkori kortárs művészeti produktumok olcsóbb és minőségi hordozóivá. A kérdés további kontextusba akkor kerül, amikor a képeslap, mint az európai kultúrában és művészetekben jelen lévő kép és szöveg viszonyának, adott esetben harcának prezentálójaként jelenik meg. (Helyszín: Bán&Lazetzky - Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

23.00 „Erotika a porcelánban 18+”

Vaja László porcelán szakértő és restaurátor előadása során megismerhetjük a mochica indiánok naturalisztikus, semmit sem leplező kerámiáit, majd eljutunk a szexualitást egyre szimbolikusabb eszközökkel ábrázoló rokokó és barokk porcelánokhoz. Beavatást nyerünk a porcelánokon megjelenített jelkép-rendszerbe, amelyen keresztül az előkelő társasági összejövetelek résztvevői számára nyílt titok volt a porcelánok titkos üzenete. (Helyszín: Rendezvénytér. Az előadás időtartama 50 perc.)

Előadó: Vaja László, festőművész, porcelánrestaurátor

16.00-20.00 „Így készítsd a sárkányodat!”

Zseníliasárkány és címerkészítés gyerekeknek. (Helyszín: Recepció)

Tartja: Borzsák Réka és Szundi Anett, múzeumpedagógusok

16.00-24.00 „Óbudai csillagutazás” Óriás társasjáték

Oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének. De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a Játék a városban című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

16.00-24.00 „Lőj egy képet a Rómain!”

A két világháború közötti Római-part elevenedik meg gőzhajóval, evezősökkel, fürdőzőkkel. A „békebeli” hangulathoz a hátteret a múzeum saját gyűjteményéből származó korabeli fénykép szolgáltatja. Állj elé és lőj egy képet a Rómain! (Helyszín: Folyosó)

 

Tárlatvezetéseinkre egyszerre max. 25 fő tudunk fogadni, érkezési sorrendben.

Az egyes helyszíneke

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt ezen az éjszakán is!