Moments of Town - Akvarellfestő workshop

2020-10-30

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából akvarellfestő workshopunkon ez alkalommal város- vagy utcaképet, illetve tájképet készítünk, és megkíséreljük megragadni a levegő, a fény, a pillanat varázsát. Inspirációként hathatnak a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon előzetesen megismert mestermunkák, de régóta áhított ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújtunk.

Időpont: 2020. október 30., péntek 16-20 óráig

Vezeti: Szentgáli-Varga Szilárd akvarellfestő iparművész, porcelán mesterfestő

Ára: 4.600 Ft/fő/alkalom

A workshop részleteiről és a jelentkezés módjáról a cikkben olvashat.

Szeretettel várjuk alkotókedvű látogatóinkat!

Budapest Art Week 2020. október 16-25.

2020-10-16

Immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Art Week, az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, amely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze, és tíz napon át több mint kilencven kiállítással és azokhoz kötődő programokkal várják a nagyközönséget. Az Óbudai Múzeumban rendhagyó programokkal csatlakozik e nagyszabású rendezvénysorozathoz.

2020. október 16., péntek 17.00-18.00 Képeslapetűd - Tárlatvezetés

Az etűd (tanulmány, rövid zenedarab) jelen esetben a több történetet vagy mesét egyetlen képbe tömörítő képeslapot helyezi a vizsgálat fókuszába, és arra keresi a választ, hogy Lazetzky Stella gyermekillusztrációkat felhasználó, tömegesen nyomtatott képeslapjai hogyan váltak az 1950-es évek után az akkori kortárs művészeti produktumok olcsóbb és minőségi hordozóivá. A kérdés további kontextusba akkor kerül, amikor a képeslap, mint az európai kultúrában és művészetekben jelen lévő kép és szöveg viszonyának, adott esetben harcának prezentálójaként jelenik meg. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

2020. október 17., szombat 17.00-18.00 Legújabb törékeny vágyaink - Előadás és bemutató

Gyűjteményünk újonnan beérkezett porcelánjai Hüttl Tivadar gyárából! Az Óbudai Múzeum vándorkiállításához kapcsolódóan testközelből mutatjuk be az idei évben múzeumunkba került, az 1860-as és 1920-as években készült porcelánokat. Láthatunk szállodai étkészletet, nagypolgári tálalóedényeket, bárói monogramos kínálótálat, továbbá egy unikális címeres dísztálat, amely két főúri család esküvője alkalmából készült. Mindeközben megismerkedünk magával a Hüttl porcelángyárral, amelynek termékei egykor I. Ferenc József asztalát is ékesítették, sőt a családtörténet izgalmas mozzanataival is. Kapcsolódó kiállítás: „Törékeny vágyak. Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár”. Az Óbudai Múzeum vándorkiállítása jelenleg a tatai várban, a Kuny Domokos Múzeumban látható.

2020. október 20., kedd 17.30-19.00 Lélegző kárpitok - Kurátori tárlatvezetés és restaurátori előadás

Programunk első részében Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki. Az eredeti mű a Mohácsi Polgármesteri Hivatal dísztermének falát díszíti, így tárlatunkon a kárpit nagyméretű másolata beszéli el a 18. század óta létező mohácsi búsójárás népszokásait, hagyományait. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott, amelynek révén Bán István elindult a nemzetközi hírnév felé. Ezt követően Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában Bán István szövött kárpitjának restaurálás-történetébe nyerhetünk betekintést: szót ejtünk a szövött kárpitok készítésének technikájáról, a figurális (narratív) és nonfiguratív gobelinek szövési nehézségeiről, valamint a tisztítás, konzerválás módjairól és alapvetően a textilek restaurálásának módszereiről. Az előadásra a kiállítótérben kerül sor, amely lehetőséget kínál a műtárgyak közvetlen megtekintésére és az adott beavatkozás minél pontosabb megértésére is. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

2020. október 22., csütörtök 17.00-18.00 A felrobbantott tér Bán István kárpitjain: Absztrakció a szocialista iparművészetben – Kurátori tárlatvezetés

Bán István óbudai textilművész az 1950-es évek végétől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait és szocreálnak nevezett alkotásait, amelyeken sok esetben az ábrázolás konkrét tárgya vagy tere a képanalízis eredményeként feldarabolásra, mikroszkóp alá helyezésre, a szerkezet dekonstruálására került. A művész kárpitjain egy mákgubóból (Vörös és fekete) vagy egy egzotikus tollú állatból (Kék madár) a konkrét látványt lecsupaszítva bontja ki a formákat. A tárlatvezetés az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratívnak nevezett művek befogadására. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

A Budapest Art Week programjaira karszalagvásárlás és regisztráció a fesztivál honlapján lehetséges: www.bpartweek.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Családi programok

2020-10-03

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából színes programokkal várjuk a családokat! Programjaink ingyenesek, regisztráció: Szundi Anett múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

A varázsszőnyeg titka - Családi délelőtt

A délelőtt folyamán a „Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállításunkban barangolunk. A kiállítás nagyméretű, részletgazdag falikárpitjai segítségével varázsszőnyegre pattanunk, hogy elrepüljünk a színek és formák csodálatos birodalmába. Itt játszunk a színekkel, megnézzük, hogy a kusza formák milyen alakzatokat is rejthetnek magukban. Ezután az alkotásé a főszerep, amelynek keretében mi magunk is táncra perdülünk a vonalakkal és formákkal. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Időpontok: 

Október 3., szombat 10.00-12.00

Október 27., kedd 10.00-12.00

 

Kacatok titkos vándorlása - Családi délelőtt

Biztosan Veletek is megesett már, hogy a lakás váratlan helyein találtatok rá kedvenc és régóta keresett játékaitokra. A délelőtt folyamán elkóborolt tárgyak nyomába eredünk a játékkiállításunkban, és segítünk nekik visszajutni a helyükre. A kalandozások végén pedig egy egyszerű optikai játékot is készítünk. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Időpont: Október 29., csütörtök 10.00-12.00

 

Óbudai Csillagutazás - Önállóan játszható óriás társasjáték

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a „Játék a városban” című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre. Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem egy plüssmackó kulcstartó is!

A játék időtartama kb. 30-60 perc. Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át. Jelenleg egyszerre 7 táska érhető el.

A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül játszható az alábbi napokon:

Október 2-4., illetve október 23-31. között (őszi szünet).

Az óriás társasjáték belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

Szeretettel várjuk a családokat a szünidőben is!

Carpet of Flowers - Akvarellfestő workshop

2020-10-02

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából akvarellfestő workshopunkon finom szépségű, légies virágok, növények, termések, virágcsendéletek festésére kínálunk lehetőséget! Inspirációként hathatnak a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon előzetesen megismert mestermunkák, de régóta áhított ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújtunk.

Időpontok

2020. október 2., péntek 16-20 óráig

2020. november 6., péntek 16-20 óráig

Vezeti: Szentgáli-Varga Szilárd akvarellfestő iparművész, porcelán mesterfestő

Ára: 4.600 Ft/fő/alkalom

A workshop részleteiről és a jelentkezés módjáról a cikkben olvashat.

Szeretettel várjuk alkotókedvű látogatóinkat!

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Tárlatvezetések, előadások

2020-09-29

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából rendhagyó tárlatvezetésekkel, előadásokkal várjuk látogatóinkat!

Szeptember 29., kedd 16.30-17.30 Bán István: Busójárás

Tárlatvezetésünk fókuszában Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott.

Szeptember 30. szerda 16.30-17.30 Életünk színterei: vályogtól a panelig. Így laktunk mi Óbudán

Hogyan alakult ki és változott meg az évszázadok folyamán Óbuda lakosságának élete és annak színterei? Milyen házakban és hogyan éltek az óbudaiak? Bevásárlás anno? Tárlatvezetésünket a panelházakat népszerűsítő archív filmhíradóval fűszerezzük.

Október 8., csütörtök 16.30-17.30 Barbie. Az igazi szőke nő 

Barbie a világ legismertebb és egyben legtöbbet kritizált babája. Nem csupán játszótárs, hanem társadalmi és kulturális jelenség: történetében nyomot hagyott a 20. századi tömegkultúra, a fogyasztói magatartás, sőt a nőmozgalmak sikerei is.

Október 14., szerda 16.30-17.30 Retro játékaink: Schenk, a magyar Playmobil

Az ambiciózus magyar kisiparos, Schenk Károly által készített játékok hihetetlenül népszerűek voltak a szocializmus szűkös játékvilágában. A program során nem csupán a figurákkal találkozunk, hanem a gyártástechnológiai érdekességek mellett az is kiderül, melyek a legkeresettebb darabok ma a gyűjtők körében.

Október 15., csütörtök 18.00-19.00 "A függöny mögött”. Betekintés Bán István kárpitjainak restaurálási munkálataiba

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában Bán István szövött kárpitjának restaurálás-történetébe nyerhetünk betekintést.

Október 18., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp

Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

Október 27., kedd 16.30-17.30 A felrobbantott tér Bán István kárpitjain. Absztrakció a szocialista iparművészetben

Bán István óbudai textilművész az 1950-es évektől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait. Tárlatvezetésünk az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratív művek befogadására.

November 3., kedd 16.30-17.30 A formába öntött idő: Lazetzky Rezső metafizikus akvarelljei

Lazetzky Rezső, óbudai festőművész tájképei a 20. század egzisztencialista filozófiájában is egyértelműen megjelenő idő problémáját tükrözik vissza: festményei az időpillanatot, egy adott érzést és hangulatot örökítenek meg.

November 5., csütörtök 18.00-19.00 Lélegző kárpitok

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában megtudhatjuk, hogyan tervezték és szőtték a kárpitokat, milyen funkciókban alkalmazták az évszázadok során, továbbá milyen lehetőségek és utak kínálkoztak egy kárpitművész számára az 1960-1980-as években.

November 8., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp - BETELT!

Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

November 10., kedd 16.30-17.30 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nyomon követjük a 20. század konyhai változásait, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban.

Minden programunk ingyenes, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programokról bővebben a cikkben olvashat. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes kínálatát itt találja: www.oszifesztival.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Városi séták

2020-09-29

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából izgalmas városi sétákkal várjuk látogatóinkat.

Október 3., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. Ipartörténeti barangolás Óbudán - BETELT!

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be.

Október 10., szombat 11.00-13.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta - BETELT!

Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

Október 24., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. Ipartörténeti barangolás Óbudán - BETELT!

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

November 7., szombat 10.00-11.30 A Zichy-kastély titkai - Kastélytörténeti séta - BETELT!

Az óbudai Zichy-kastély a Fő tér egyik legfőbb látványossága, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket.

A séták ingyenesek, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programokról bővebben a cikkben olvashat. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes kínálatát itt találja: www.oszifesztival.hu

 

Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád - Meghosszabbítva 2021. március 14-ig!

2020-02-24

Új időszaki kiállításunk Óbuda egyik prominens művészcsaládjának állít emléket. A kiállításban három művész, három korszak és pályakép bontakozik ki: Lazetzky Rezső festőművész és gyári textilmintarajzoló, lánya B. Lazetzky Stella grafikusművész és férje Bán István textilművész; mindhárman szabad alkotóművészként, nagy tehetséggel és inspirációval alkottak életük végéig.

Kiállításunk 2021. március 14-ig látogatható!