Adventi pillanatok a klarisszákkal – Városi séta

2022-12-02
A séta során ellátogatunk a klarissza kolostor és templom romjaihoz, ahol megismerkedhetünk az óbudai klarisszák történetével, az alapító, Piast Erzsébet királyné hosszú életének titkával és mecénási tevékenységével.

ÚJRA! Óbudai Csillagutazás - óriás társasjáték advent 1. hétvégéjén

2022-11-26

ÚJRA! Advent első hétvégéjén újra játszható lesz játékkiállításunkban népszerű Óbudai csillagutazás társasjátékunk. Várunk minden játékos kedvű látogatót - korhatár nélkül!

Szépség, kreativitás, kísérletezés - a Hüttl család és gyáruk a porcelánok szolgálatában - előadás a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2022-11-10
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében tartandó, vetítéssel és porcelán bemutatóval egybekötött előadáson a Hüttl Tivadar által több mint száz éve alapított Óbudai Porcelángyár történetét ismerhetik meg látogatóink.

Készülődés Márton napra - családi foglalkozás a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2022-11-04
Az őszi szüretet követően elérkezik a várva várt Új bor ünnepe Szent Márton napján. A foglalkozáson megismerkedünk Óbuda egykoron élt szőlőtermesztőinek életével.
 
Megtudjuk, hogy milyen kapcsolata van Óbudának a szőlőhöz és a borkészítéshez, továbbá az ükmamáink, szépmamáink idején, az óbudai kockásterítős kisvendéglők konyháiban készített eredeti – különösen a Márton-napi hagyományhoz kapcsolódó – receptek világába is elkalandozunk.

Mesés szüret - családi foglalkozás a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2022-11-02

Az őszi tematikus foglalkozás során egy népmese segítségével az őszi szüreti hagyományok, népszokások világába repülünk vissza az élménypedagógiai módszereket alkalmazva.

BETELT! 1000 év Óbudán - Tárlatvezetés a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2022-10-27

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében tartandó tárlatvezetés során megismerkedünk Óbuda ezeréves történetével a középkortól a rendszerváltásig.

Szent Flóriántól Szindbádig - esti, zseblámpás szobortúra a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2022-10-25

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében tartandó séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor, miközben zseblámpáinkkal felfedezzük az apró részleteket is.

BETELT! - Műhely, üzem, gyár I. - Ipartörténeti barangolás Óbudán, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2022-10-21
Sokan kérték, hogy ezt a sétát ismételjük meg, most a Múzeumok Őszi Fesztiválján megtesszük!
Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel.

Pincetúra, kicsit másképp – Tárlatvezetés a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2022-10-19

Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek.

„Isten veletek, ti boldog Vendelinek” – múltidéző séta Óbudán az eltűnt kiskocsmák nyomában

2022-10-08
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében tartandó történeti és gasztronómiai sétánkon a látogatók bepillantást kaphatnak az óbudai kiskocsmák, vendéglők, kávéházak világába.

ÚJ IDŐPONT! Akadálymentes séta Óbuda egykori főutcáján

2022-09-25

Az Óbudai Múzeum hosszas előkészítés után, az Önkormányzat közreműködésével, a fenti címen hirdeti meg legújabb programját, amelynek keretében az idei Mobilitási héthez kapcsolódóan először tartjuk meg akadálymentes sétánkat kerekesszékes és babakocsis látogatóiknak. 

A várható esős időjárás miatt a sétát az esőnapon, szeptember 25-én, vasárnap 11 órától tartjuk meg.

Guruljanak velünk Óbuda egykori főutcáján, és hallgassák meg, mit mesélnek a házak, terek, szobrok és templomok Óbudáról az ókortól napjainkig!
 
Részletek a címre kattintva elérhetők!

BETELT! - Templomok a talpunk alatt – kurátori tárlatvezetés az Ars Sacra Fesztivál keretében

2022-09-21

Földfelszín alá vezető programunk során látogatóink az Óbudai Múzeum különleges Pince tárlatában megismerkedhetnek az egykor a középkori főtéren állt gótikus Szűz Mária templom és az árpád kori Szent Péter templom történetével, valamit Óbuda híres mecénásával, Piast (Lokietek) Erzsébet királynéval.

Részletek a címre kattintva elérhetők.

BETELT! - Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - séta a Kulturális Örökség Napjai keretében

2022-09-17
A Kulturális Örökség Napjai programsorozat idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. Ez alkalomból megmutatjuk, milyen középkori, védendő értékek lapulnak Óbuda utcái, házai között, sőt alatt.
 
Részletek a címre kattintva elérhetők.

BETELT! - Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta

2022-08-27

A szobornéző séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor. A szobrok történetén keresztül egyben ízelítőt kapunk Óbuda egy-egy jelentősebb eseményével, meghatározó személyiségével kapcsolatban.

Részletek a címre kattintva!

Játék, mese, kaland az Óbudai Múzeumban – Múzeumi délelőtt gyerekeknek

2022-08-23
Az élőszavas mesemondás közben visszarepülünk a mesék varázslatos világába, majd Flórián maci segítségével felfedezzük a „Játékok Birodalmát”, miközben kalandos próbák során kell bizonyítanunk rátermettségünket.

Részletek a címre kattintva!

ÚJABB IDŐPONT! - Műhely, üzem, gyár II. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

2022-08-13

Az előző időpont olyan gyorsan betelt, hogy a nagy érdeklődésre és a hosszú várólistára tekintettel egy újabb időpontban is megtartjuk a sétát! Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

Kattintson a címre a részletekért!

BETELT! - Pincetúra, kicsit másképp – Tárlatvezetés a föld alatt

2022-08-09

Földfelszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

Részletek a címre kattintva!

BETELT! - Műhely, üzem, gyár II. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

2022-08-06

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

Részletekért kattintson a címre!

Időutazás Óbudán - a kolostortól a panelházakig – Múzeumi délelőtt gyerekeknek

2022-07-21

Egy varázsige segítségével visszautazunk Piast Erzsébet korába, megnézzük, hogyan változott a mai Fő tér története. Megismerjük a világhírű Királynévíz titkát, megtudjuk, ehettek-e a Zichy család tagjai narancsot, „beleszippantunk” az egykori szatócsboltok világába és „bevásárolunk” az egykori Flórián üzletközpontban.

Részletekért kattintson a címre!

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta

2022-07-06

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

Részletekért kattintson a címre!

Műhely, üzem, gyár I. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

2022-07-02

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. 

Részletekért kattintson a címre!

Óbudai csillagutazás – Önállóan használható óriás társasjáték a GYEREKNAPI hétvégén

2022-05-28
Játsszanak nálunk május utolsó hétvégéjén!
Az egész családnak jó szórakozás az élő szereplős társas, még versenyezni is lehet: szülők vs. gyerekek, fiúk vs. lányok, bármi lehetséges.
Május 29-én, vasárnap, GYEREKNAPON ingyenes a belépés.

Részletekért kattintson a címre!

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta Óbudán a RÉGÉSZET NAPJA alkalmából

2022-05-27
Készülünk a Régészet napjára.
Május 27-én, 15 órától "Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – régészeti séta Óbudán" címmel Benyóné Dr. Mojzsis Dóra régész-muzeológus kolleganőnk tart vezetést Óbuda középkori titkairól.

Tartson velünk, részletekért kattintson a címre!

BETELT! - ÚJ IDŐPONTBAN! Pincetúra, kicsit másképp – Ingyenes tárlatvezetés a föld alatt

2022-05-11

ÚJ IDŐPONTBAN! 2022. május 11., szerda 17:00 – 17:45

Helyszín: „Templomok a talpunk alatt” című kiállítás.
 
A tárlatvezetés ingyenes, az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.
Max. létszám: 15 fő.
 
Részletek a cikkben a címre kattintva!

Óbudai Csillagutazás - óriás társasjáték a múzeumban Óbuda Napja alkalmából

2022-05-07
Sajtból van a hoooold ...
A 2022. május 7-8-i hétvégén pedig ezt a sajtot a gyerekek lehozhatják a holdról Egérkének a múzeum óriás társasjátékában, ahol ők maguk (vagy akár a felnőttek) lehetnek a bábuk. Vajon ki lesz a leggyorsabb, legügyesebb?

A játék leírásáért kattintson a címre!

"Házalóktól a textilmágnásig" - Zsidó iparosok Óbudán, vezetett séta a Séták napja keretében

2022-05-01

Mit csináltak a zsidók Óbudán? Hol, hogyan és miből éltek? Sétáljon velünk vasárnap és fedezze fel Óbuda zsidó arcát!

Részletek a címre kattintva!

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta Óbudán a Séták napja keretében

2022-05-01

Milyen volt Óbuda a középkorban? Május első vasárnapján megtudhatja, ha velünk sétál a kolostorok, templomok, piacok emlékei közt, és követ minket akár a föld alá is.

Részletekért kattintson a címre!

ÚJ IDŐPONTBAN! Szent Flóriántól Szindbádig – Ingyenes óbudai szoborséta

2022-04-23

ÚJ IDŐPONTBAN! 2022. április 23., szombat 10:00 – 11:30

Helyszín: Óbudai Múzeum – Szentlélek tér, Fő tér – Kórház utca – Templom tér
 
A séta ingyenes, az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.
Max. létszám: 25 fő.
 
Részletek a cikkben a címre kattintva!

ELMARAD! Szent Flóriántól Szindbádig – Ingyenes óbudai szoborséta

2022-04-09
Időpont: 2022. április 9., szombat 10:00 – 11:30
 
Helyszín: Óbudai Múzeum – Szentlélek tér, Fő tér – Kórház utca – Templom tér
 
A séta ingyenes, az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.
Max. létszám: 25 fő.
 
Részletek a cikkben a címre kattintva!

ELMARAD! Pincetúra, kicsit másképp – Ingyenes tárlatvezetés a föld alatt

2022-04-06
Időpont: 2022. április 6., szerda 17:00 – 17:45
 
Helyszín: „Templomok a talpunk alatt” című kiállítás.
 
A tárlatvezetés ingyenes, az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.
Max. létszám: 15 fő.
 
Részletek a cikkben a címre kattintva!

UGRAY GYÖRGY (1908-1971) - A polihisztor szobrászművész

2021-11-22

50 éve, 1971. november 21-én hunyt el Ugray György, a tehetséges, sokoldalú és termékeny óbudai szobrász- és képzőművész, aki modern kori polihisztorként számos műfajban kipróbálta magát.

Az erdélyi születésű, eredetileg asztalos végzettségű Ugray György 1926-ban költözött Magyarországra. Az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán folytatott tanulmányait követően tehetségére korán felfigyelt a művészi szakma, 1938-tól már a Műcsarnok tárlatain rendszeresen kiállító és jegyzett művész volt. A római Collegium Hungaricum ösztöndíja során olyan mesterműveket alkotott, mint a Flóra, a Primavera, vagy a Piéta. Komoly szakmai és egzisztenciális sikerekkel a háta mögött 1943-ban tért vissza Magyarországra, családjával Óbudán telepedve le, ám pályája nem tudott kiteljesedni. A II. világháborús hadifogságból hazatérve szobrászati kivitelezőként vállalt munkát a Képzőművészeti Alap Kivitelező Vállalatánál.

Saját műalkotásai közül jellemzően történelmi alakjait megformáló művei valósulhattak meg: Czabán Samu (1959), Gyógyítás (1966), Frankel Leó, Dózsa fametszetsorozat (1968), illetve allegorikus alkotásai: Piéta (1940), Olvasó öregasszony (1959), Óbuda (1967), Első anyaság (1969).

Ugray György - bár a római iskola harmadik generációs művészeként mind az olasz, mind a magyar művészet nagy reménységének tartották - nemesi származása és értelmiségi családja miatt a kommunizmus évtizedei alatt a magyar szobrászművészetben nem tudta elfoglalni az őt megillető helyét, életművének kanonizációja az utókor restanciája.

Az Óbudai Múzeum négy bronzalkotás bemutatásával tiszteleg a művész előtt halálának 50. évfordulóján: Fekvő nő lepellel (1960), Háború és Béke (1965), Fekvő nő tükörrel (1960).

Az alkotások 2021. november 22-től 2022. február 16-ig voltak láthatóak.

EMLÉKRABLÓK NYOMÁBAN ÓBUDÁN

2021-05-08

Az Emlékrablókat Felderítő Nyomozóiroda a segítségedet kéri. De mi ez a szervezet és kik azok az emlékrablók?

Mobiltelefonos nyomozós játékra hívjuk a kalandra vágyókat! Az önállóan játszható szabadtéri játék kiindulópontja az Óbudai Múzeum bejárata, a helyszíne pedig a Fő tér. A résztvevők a Fő tér környékén állomásról-állomásra kalandozva keresik a nyomokat, amelyek elvezetnek az emlékrablók széfjének kódjához és mindeközben nevezetes épületekkel, történetekkel ismerkednek.

A játék végén a széf kódjának megtalálásáért járó, névre szóló „Ügynökigazolvány” a recepción vehető át.

ONLINE PROGRAMOK

2021-05-07

A személyes találkozásig tartson velünk online! Virtuális tárlatvezetések, műtárgybemutatók, gyerekeknek szóló mesék, valamint nyomtatható játékok várják látogatóinkat!

Online elérhető kiadványaink

2021-05-06

Az Óbudai Múzeum számos kiadványa, kiállításvezetője ingyenesen elérhető a Hungaricana közgyűjteményi portálon! Tartsanak velünk, böngésszenek ismét az elmúlt évtized időszaki kiállításai, óbudai történetei között!

A kiadványok megvásárolhatók a múzeum recepcióján, digitalizálva itt érhetőek el.

JÁTÉKOS CSILLAGUTAZÁS - Letölthető társasjáték

2020-12-16

Közeleg legjobb barátod, Egérke születésnapja. Egy különleges ajándékkal szeretnéd meglepni, az univerzum legfinomabb sajtjával. Ehhez be kell utaznod a Tejútrendszert, majd vissza kell jutnod a Földre. A csillagokon és bolygókon át vezető utadon számos kihívás és feladat vár rád. Vajon melyikőtök gyűjti össze a legtöbb sajtot?

Ha készen állsz a csillagutazásra, töltsd le a társasjáték kellékeit, nyomtasd ki a szükséges részeket és már kezdődhet is a játék!