FLÓRIÁN MACKÓ KALANDJAI - JÁTÉKNAPOK AZ ŐSZI SZÜNETBEN

2021-10-25

Szeretettel várjuk az alkotó kedvű kisiskolásokat az őszi szünet alatt meghirdetett játéknapokra, ahol napról-napra a múzeum kedvenc mackójával, Flóriánnal és barátaival kalandozunk a játékkiállításban. Minden nap meghallgatjuk a kedves plüssmackó egy-egy történetét, amelyek segítségével felfedezzük a játékok csodákkal teli városát. Emellett sokat játszunk, nevetünk és próbára tesszük kézügyességünket is. 

Időpont: 2021. október 25-29., hétfőtől péntekig (őszi szünet)

Tudnivalók:

A hét napjaira külön-külön kell jelentkezni, de természetesen több napos és egész hetes részvételre is van lehetőség. A Jelentkezési lapon kérjük megjelölni, hogy a gyermek mely napokon szeretne részt venni. A napi részvételi díj tartalmazza a múzeumi belépőt, a foglalkozások és alkotómunkák költségét, valamint a kétfogásos meleg ebédet is.

Jelentkezés módja:

-        Részvételi szándékukat emailben jelezzék a lenti elérhetőségen.

-        A válaszlevélben kapott Jelentkezési lapot 2021. október 15., péntek 12.00 óráig kérjük visszaküldeni.

-        Összesítjük a jelentkezéseket és még ugyanezen a napon, péntek délután emailen értesítjük a résztvevőket az egyes játéknapok indulásáról.

-        Sikeres visszajelzést követően 2021. október 19., kedd 18.00 óráig kérjük átutalni a napi díja(ka)t, amely véglegesíti a részvételt.

Díj: 4.000Ft/nap/fő, mely tartalmaz egy kétfogásos meleg ebédet

Korosztály: 7-10 év

Létszám: 3-10 fő/nap

Ügyelet: minden nap 8:00-16:30 (Foglalkozások: 8:30-16:00)

A tábor kezdetekor kérjük hozni: szülői nyilatkozat vagy orvosi igazolás (a gyermek egészséges, közösségbe mehet)

Jelentkezés és információ: Szundi Anett, múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

2021 őszi programjaink

2021-10-01

2021 őszén az alábbi városi sétákkal, tárlatvezetésekkel várjuk Látogatóinkat. A programok részleteiről a cikkben olvashat.

2021. október 2., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. - Ipartörténeti barangolás Óbudán 

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be.

2021. október 8., péntek 16.00-17.00 Pincetúra, kicsit másképp - Tárlatvezetés

Földfelszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

2021. október 13., szerda 17.00-18.00 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában - Tárlatvezetés

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nyomon követjük a 20. század konyhai változásait, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban.

2021. október 16., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. - Ipartörténeti barangolás Óbudán 

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

2021. november 4., csütörtök 11.00-12.00 Pincetúra, kicsit másképp - Tárlatvezetés

Földfelszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

2021. november 20., szombat 11.00-12.30 A Zichy-kastély titkai - Kastélytörténeti séta

Bár az impozáns épület a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. A kastély a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket.

 

A programok ingyenesek, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A tárlatvezetéseken és a kastélytörténeti sétán csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet részt venni, az ipartörténeti sétákhoz nincs szükség igazolványra.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

2021 ŐSZI CSALÁDI PROGRAMOK

2021-09-25

2021 őszén ismét izgalmas programokkal, családi nyomozással, alkotómunkával várjuk a családokat! 

2021. szeptember 25-26., szombat-vasárnap 10.00-18.00 Lipem-lopom a szőlőt – Önállóan használható családi nyomozójáték

Nagy a baj, a szüreti mulatságon éppen a Borkirály díjnyertes borának veszett nyoma! Vajon ki lehetett a tettes? A nyomozók ugyan sok résztvevőt kihallgattak, de a tanúvallomások alapján neked kell fényt derítened a titokzatos tolvajra… A múzeum helytörténeti kiállításában dézsák és szőlőtőkék között rejlenek a nyomok, és ha sikerrel jársz, egy „aranytallér” üti a markodat!

Az önállóan használható játékhoz csupán egy QR kód leolvasására alkalmas mobiltelefonra van szükség. (Ajánlott látogatás előtt az applikációt letölteni a készülékre.)

A nyomozáshoz szükséges táska és a jegyzőkönyv, valamint a játék végén az „aranytallér” a recepción vehető át.

A játék ingyenes, belépőjegy váltását követően szabadon használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól. A játék időtartama: kb. 1 óra

A programhoz nincs szükség védettségi igazolványra.

 

2021. október 16., szombat 10.00-12.00 A színtelen erdő - Őszköszöntő családi délelőtt

Szerettek az őszi színekben pompázó természetben sétálni? De vajon mi történne, ha az erdő elveszítené pompás öltözékét? Hogyan segíthetnénk visszaszerezni az elveszett színeket?

A délelőtt folyamán egy keretmese révén elrepülünk a plüssjátékok birodalmába és lerajzoljuk saját elvarázsolt erdőnket. Majd útra kelünk a múzeum tárgyai között, hogy megleljük a varázsceruzákat, amelyek segítségével újra felöltöztetjük az átokkal sújtott erdőt színpompás köntösébe. A jutalmul kapott gyöngyökből pedig mindenki elkészítheti saját, ezerszínű kaleidoszkópját!

Ajánlott korosztály: 7-10 év

Max. létszám: 10 fő gyermek + felnőtt kísérőik (védettségi igazolvánnyal)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Szundi Anett múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

2021. november 13., szombat 10.00-12.00 „Hatan vannak a mi ludaink…” – Márton-napi családi délelőtt

A délelőtt folyamán elkóborolt kislibák segítségével járjuk be a múzeum tereit és ismerkedünk a Márton-napi szokásokkal. A mondókákkal és találós kérdésekkel teli kaland után pedig lámpást készítünk.

Ajánlott korosztály: 7-10 év

Maximális létszám: 10 fő gyermek + felnőtt kísérőik (védettségi igazolvánnyal)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Szundi Anett múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

Szeretettel várjuk a családokat ősszel is a múzeumban!

Kulturális Örökség Napjai - 2021. szeptember 18. Régészeti séta

2021-09-18

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2021. szeptember 18-án, szombaton ingyenes a belépés az Óbudai Múzeumba, amely a Zichy-család 18. században épült kastélyépületében található. 

E napon Óbuda - ma már jórészt a talpunk alatt található - középkori épületeit sétánk során igyekszünk bemutatni:

2021. szeptember 18., szombat 10.00-12.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta - BETELT

Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

A séta állomásai: Óbudai Múzeum – Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Református templom és parókia, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Védettségi igazolványra nincsen szükség.

Létszám: max. 25 fő, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A Kulturális Örökség Napjai teljes kínálatát itt találja.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

EMLÉKRABLÓK NYOMÁBAN ÓBUDÁN

2021-05-08

Az Emlékrablókat Felderítő Nyomozóiroda a segítségedet kéri. De mi ez a szervezet és kik azok az emlékrablók?

Mobiltelefonos nyomozós játékra hívjuk a kalandra vágyókat! Az önállóan játszható szabadtéri játék kiindulópontja az Óbudai Múzeum bejárata, a helyszíne pedig a Fő tér. A résztvevők a Fő tér környékén állomásról-állomásra kalandozva keresik a nyomokat, amelyek elvezetnek az emlékrablók széfjének kódjához és mindeközben nevezetes épületekkel, történetekkel ismerkednek.

A játék végén a széf kódjának megtalálásáért járó, névre szóló „Ügynökigazolvány” a recepción vehető át.

ONLINE PROGRAMOK

2021-05-07

A személyes találkozásig tartson velünk online! Virtuális tárlatvezetések, műtárgybemutatók, gyerekeknek szóló mesék, valamint nyomtatható játékok várják látogatóinkat!

Online elérhető kiadványaink

2021-05-06

Az Óbudai Múzeum számos kiadványa, kiállításvezetője ingyenesen elérhető a Hungaricana közgyűjteményi portálon! Tartsanak velünk, böngésszenek ismét az elmúlt évtized időszaki kiállításai, óbudai történetei között!

A kiadványok megvásárolhatók a múzeum recepcióján, digitalizálva itt érhetőek el.

JÁTÉKOS CSILLAGUTAZÁS - Letölthető társasjáték

2020-12-16

Közeleg legjobb barátod, Egérke születésnapja. Egy különleges ajándékkal szeretnéd meglepni, az univerzum legfinomabb sajtjával. Ehhez be kell utaznod a Tejútrendszert, majd vissza kell jutnod a Földre. A csillagokon és bolygókon át vezető utadon számos kihívás és feladat vár rád. Vajon melyikőtök gyűjti össze a legtöbb sajtot?

Ha készen állsz a csillagutazásra, töltsd le a társasjáték kellékeit, nyomtasd ki a szükséges részeket és már kezdődhet is a játék!