Ars Sacra Fesztivál 2021. szeptember 4-12.

2021-09-08

2021-ben tizenöt éves jubileumát ünnepli az Ars Sacra Fesztivál, amely ebben az évben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal egy időben, szeptember 4. és 12. között kerül megrendezésre. A fesztivál ingyenes programjai a hit és szakralitás különleges világába kalauzolják vendégeiket.

Az Óbudai Múzeum programjai:

2021. szeptember 5., vasárnap 14.00-16.30 Felekezettörténeti séta

Óbuda vallásos élete a város történelméhez hasonlóan nagyon színes képet mutat. A séta során ennek a vallási életnek a 18-20. századi színtereit járjuk be, lehetőség szerint templombejárásokkal.

A séta a recepcióról indul. Védettségi igazolványra nincs szükség. Max létszám: 20 fő, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

2021. szeptember 8., szerda 17.00-18.00 Szakrális bolyongások a labirintusok világában - Tárlatvezetés 

tárlatvezetés a szakralitás és a misztikum jegyében a játékkiállítás műtárgy csoportjai közül a keresztény témájú irodalmi művek mesekönyv illusztrációit vizsgálja, illetve az élet-halál játékokként értelmezhető labirintus társasjátékokat (liba, lépcsős, kígyós), és az ugróiskolákat is áttekinti.

A tárlatvezetésen védettségi igazolvány felmutatásával lehet részt venni. Max. létszám: 15 fő, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programok részleteiről a cikkben olvashat.

Az Ars Sacra Fesztivál teljes kínálatát itt találja

Szeretettel várjuk Látogatóinkat!

 

Budapest Art Week 2020. október 16-25.

2020-10-16

Immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Art Week, az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, amely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze, és tíz napon át több mint kilencven kiállítással és azokhoz kötődő programokkal várják a nagyközönséget. Az Óbudai Múzeumban rendhagyó programokkal csatlakozik e nagyszabású rendezvénysorozathoz.

2020. október 16., péntek 17.00-18.00 Képeslapetűd - Tárlatvezetés

Az etűd (tanulmány, rövid zenedarab) jelen esetben a több történetet vagy mesét egyetlen képbe tömörítő képeslapot helyezi a vizsgálat fókuszába, és arra keresi a választ, hogy Lazetzky Stella gyermekillusztrációkat felhasználó, tömegesen nyomtatott képeslapjai hogyan váltak az 1950-es évek után az akkori kortárs művészeti produktumok olcsóbb és minőségi hordozóivá. A kérdés további kontextusba akkor kerül, amikor a képeslap, mint az európai kultúrában és művészetekben jelen lévő kép és szöveg viszonyának, adott esetben harcának prezentálójaként jelenik meg. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

2020. október 17., szombat 17.00-18.00 Legújabb törékeny vágyaink - Előadás és bemutató

Gyűjteményünk újonnan beérkezett porcelánjai Hüttl Tivadar gyárából! Az Óbudai Múzeum vándorkiállításához kapcsolódóan testközelből mutatjuk be az idei évben múzeumunkba került, az 1860-as és 1920-as években készült porcelánokat. Láthatunk szállodai étkészletet, nagypolgári tálalóedényeket, bárói monogramos kínálótálat, továbbá egy unikális címeres dísztálat, amely két főúri család esküvője alkalmából készült. Mindeközben megismerkedünk magával a Hüttl porcelángyárral, amelynek termékei egykor I. Ferenc József asztalát is ékesítették, sőt a családtörténet izgalmas mozzanataival is. Kapcsolódó kiállítás: „Törékeny vágyak. Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár”. Az Óbudai Múzeum vándorkiállítása jelenleg a tatai várban, a Kuny Domokos Múzeumban látható.

2020. október 20., kedd 17.30-19.00 Lélegző kárpitok - Kurátori tárlatvezetés és restaurátori előadás

Programunk első részében Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki. Az eredeti mű a Mohácsi Polgármesteri Hivatal dísztermének falát díszíti, így tárlatunkon a kárpit nagyméretű másolata beszéli el a 18. század óta létező mohácsi búsójárás népszokásait, hagyományait. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott, amelynek révén Bán István elindult a nemzetközi hírnév felé. Ezt követően Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában Bán István szövött kárpitjának restaurálás-történetébe nyerhetünk betekintést: szót ejtünk a szövött kárpitok készítésének technikájáról, a figurális (narratív) és nonfiguratív gobelinek szövési nehézségeiről, valamint a tisztítás, konzerválás módjairól és alapvetően a textilek restaurálásának módszereiről. Az előadásra a kiállítótérben kerül sor, amely lehetőséget kínál a műtárgyak közvetlen megtekintésére és az adott beavatkozás minél pontosabb megértésére is. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

2020. október 22., csütörtök 17.00-18.00 A felrobbantott tér Bán István kárpitjain: Absztrakció a szocialista iparművészetben – Kurátori tárlatvezetés

Bán István óbudai textilművész az 1950-es évek végétől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait és szocreálnak nevezett alkotásait, amelyeken sok esetben az ábrázolás konkrét tárgya vagy tere a képanalízis eredményeként feldarabolásra, mikroszkóp alá helyezésre, a szerkezet dekonstruálására került. A művész kárpitjain egy mákgubóból (Vörös és fekete) vagy egy egzotikus tollú állatból (Kék madár) a konkrét látványt lecsupaszítva bontja ki a formákat. A tárlatvezetés az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratívnak nevezett művek befogadására. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

A Budapest Art Week programjaira karszalagvásárlás és regisztráció a fesztivál honlapján lehetséges: www.bpartweek.hu

Kulturális Örökség Napjai - Szeptember 19-20.

2020-09-19

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. Magyarországon is több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe. Az Óbudai Múzeum az alábbi programmal várja látogatóit:

2020. szeptember 19., szombat 10.00-11.00 Templomok a talpunk alatt. Tárlatvezetés a föld alatt - BETELT!

Az Óbudai Múzeum pincéjében látható kiállítás a mai Fő téren állt két középkori templom történetét mutatja be. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek. Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is. A tárlatvezetés az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Max. létszám: 20 fő. Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A Kulturális Örökség Napjai teljes kínálatát itt találja: www.oroksegnapok.gov.hu

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából ezen a hétvégén az Óbudai Múzeum valamennyi kiállítása ingyenesen látogatható! 

ARS SACRA FESZTIVÁL

2020-09-13

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse, melyhez évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál idén 2020. szeptember 12-20. között zajlik. Az Óbudai Múzeum ingyenes tárlatvezetésekkel és városi sétával várja a nagyközönséget.

2020. szeptember 13., vasárnap 14.00-16.00 Felekezettörténeti séta - BETELT

Óbuda vallásos élete a város történelméhez hasonlóan nagyon színes képet mutat. A séta során eme változatos vallási élet 18-20. századi színtereit járjuk be. Meglátogatjuk többek közt a pestisjárvány után emelt Szentháromság-szobrot, a Zichyek által építetett, az ország egyik legszebb, rokokóba hajló szószékével rendelkező Szent Péter és Pál plébániatemplomot, Budapest egyik legkorábbi ma is működő, impozáns zsinagógáját, a főváros legrégebbi református templomát és az újrakezdést is szimbolizáló evangélikus templomot. A séta során, amennyiben lehetőség adódik, templombejárásokat is tartunk. A séta az Óbudai Múzeum recepciójától indul. Max. létszám: 25 fő

2020. szeptember 15., kedd 17.00-18.30 Szakrális etűdök Óbudán

A tárlatvezetés során a római katolikus hitű Lazetzky család műalkotásainak szakralitásába, vagyis a művek valláshoz kapcsolódó kultuszába, megszületésének rítusába kívánunk betekinteni. Lazetzky Rezső metafizikus tájain járva a festő lelkét és a kor szellemét is közel hozzuk a látogatók számára, míg Stella alkalmazott grafikai munkáin, gyermekillusztrációin a Krisztushoz kapcsolódó ünnepek és a misztikum feltárására teszünk kísérletet. A tárlat kulcsműve Lazetzky Stella férjének, Bán Isvánnak 1952-ben nászajándékként készített Ave Maria kárpitja, amely a szövés és alkotás szentségén túl a művészettörténetben kikristályodott angyali üdvözlet témát prezentálja. Bán István falikárpitjai közül a krisztológiai témájúak mellett a középkori francia selyemgobelinekről is szó esik majd. Max. létszám: 25 fő

2020. szeptember 16., szerda 17.00-18.30 Szakrális bolyongások a játékok világában

A speciális tárlatvezetés a szakralitás és misztikum jegyében a játékkiállítás műtárgyai közül két tárgycsoport bemutatását tűzte ki céljául. A magyar nyelvű, 1880-as évektől induló mesekönyvkiadás gyermekillusztrációi közül a bibliai és keresztény témájúak mellett a Szent István Társulat mesekönyvei, továbbá a kiadóvállalatok ideológiája a képek kontextusában kerülnek bemutatásra. Hogyan jelentkezik a kereszténység konkrét és átvitt értelemben a hosszú történeteket, legendákat is összesűrítő egyetlen képben? A tárlatvezetés második témaköre a könyvkiadáshoz szorosan kapcsolódó, az egész európai kultúrát végig kísérő szimbólumot, a labirintust vizsgálja meg és bontja ki a társasjátékokon (libajáték, létrajáték, malomjáték) és ugróiskolákon keresztül. Arra keresi a választ, hogy az adott korszakban hogyan változott a labirintusok ideológiája, szerkezete, és hogyan vált az élet-halál sorsjáték helyszínévé, például egy középkori katedrális formájában. Max. létszám: 25 fő

Programjaink ingyenesek, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

Az Ars Sacra Fesztivál teljes kínálatát itt találja: www.ars-sacra.hu

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Nyári programok az Óbudai Múzeumban

2020-06-24

Számos programmal, tárlatvezetéssel készültünk a nyárra, amelyek során állandó és időszaki kiállításaink legérdekesebb műtárgyai, emberi történetei mutatkoznak be. Böngésszenek közöttük, szerettel várjuk Önöket ezen a nyáron is!

Minden programunk ingyenes, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

„Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád” időszaki kiállítás - Tárlatvezetés

2020. július 2., csütörtök 11.00-12.00

2020. július 23., csütörtök 17.00-18.00

2020. augusztus 8., szombat 11.00-12.00

„Templomok a talpunk alatt” - Tárlatvezetés

2020. július 21., kedd 17.00-18.00 - BETELT!

2020. augusztus 12., szerda 11.00-12.00 - BETELT!

„Játék a városban” - Tárlatvezetés

2020. július 15., szerda 11.00-12.00

2020. augusztus 5., szerda 17.00-18.00

2020. augusztus 27., csütörtök 17.00-18.00

„A Zichy-kastély titkai” - Kastélytörténeti séta

2020. augusztus 26., szerda 16.00-17.30 - BETELT!

 

A programok részleteiről bővebben a cikkben olvashat.

 

Macskaköves esték - Szerzetesek világnapja

2016-02-04

Hogyan élnek a szerzetesek? Milyen a napirendjük? Miért barna a ruhájuk? Miben különbözik a ferences rend a katolikus egyház többi rendjétől? Komáromi Előd ferences szerzetessel keressük a válaszokat a fenti kérdésekre 2016. február 4-én, csütörtökön 18 órától. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Úton. Mindig zarándok - előadás

2015-10-29

"Aki zarándokol, úton van. Aki zarándokol, jó úton van." A Macskaköves esték sorozat kövekező alkalmán, 2015. október 29-én, csütörtökön 18 órától Madari Gyula, a Makrovilág Zarándok Utazási Iroda alapítója 25 év tapasztalatát adja át célokról, motivációkról, élményekről, úton levésről. Az előadás múzeumi belépőjeggyel látogatható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Macskaköves esték - Isten ügyvédei. A szentté avatások szakértői

2015-10-15

2015. október 15-én, csütörtökön 18 órától egy különleges és ritka hivatást ismerhetünk meg az Óbudai Múzeum estjén: a posztulátorét. Ő a boldoggá és szentté avatások szakértője, aki végigkíséri azt a hosszú folyamatot, ami az első csodától a Vatikánig tart. Az előadás múzeumi belépőjeggyel látogatható.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015

2015-09-28

2015. szeptember 28-november 15. között kerül megrendezésre ismét a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat, színes, szórakoztató, egyedi programokat kínálva. Az Óbudai Múzeumban a szenttté avatások szakértője, egy hivatásos zarándok és városfelfedező séta várja a széles nagyközönséget.

Ars Sacra Fesztivál 2015. szeptember 19-27.

2015-09-19

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse, melyhez évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál idén 2015. szeptember 19-27. között zajlik. Az Óbudai Múzeum ingyenes előadással, tárlatvezetéssel és városi sétákkal várja a nagyközönséget.

Kulturális Örökség Napjai 2015. szeptember 19-20.

2015-09-19

A Kulturális Örökség Napjai Európa legjelentősebb épületlátogató hétvégéje. A „nyitott kapuk” néven is ismert hétvége célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét épített örökségünk szépségeire, egyben sérülékeny mivoltára. 2015. szeptember 19-20-án ingyenes városfelfedező sétákkal várjuk az Óbuda épített öröksége iránt érdeklődőket.

Ingyenes tárlatvezetés szombatonként - 2015. június 6. és 13.

2015-06-13

Júniusban két alkalommal ingyenes tárlatvezetés kíséretében tekinthető meg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia története című időszaki kiállításunk. Az öt tematikai egységet Viszket Zoltán, illetve Urbán Franciska történész-muzeológusok mutatják be, külön kitérve az egyedi, különleges tárgyak történetére. A tárlatvezetések időpontjai: 2015. június 6., szombat 10 óra, továbbá 2015. június 13., szombat 14 óra. Kiállítási belépőjeggyel a tárlatvezetés ingyenes. Előzetes regisztráció szükséges a korlátozott férőhely miatt. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Macskaköves esték - Katolikusok a barokk Óbudán

2015-05-07

Az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia újkori történetét bemutató időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan ismét izgalmas előadásokkal várjuk kedves látogatóinkat. 2015. május 7-én, csütörtökön 18 órától Viszket Zoltán történész-muzeológus előadása során megismerkedhetünk a 18. századi katolikus közösség történetével, a Zichy-család szerepével, a hétköznapok vallásos szertartásaival, továbbá a Szentháromság-szobor, a főpébánia templom és a csodatévő Mária-kegyszobor - ennek kapcsán pedig a trinitárius rend - történetével.
A program kiállítási belépőjeggyel látogatható.

Tiroli fafaragók Óbudán - Előadás

2015-04-26

2015. április 24-től új időszaki kiállítás nyílik az Óbudai Múzeumban, az óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia újkori történetéről. Ehhez kapcsolódóan ajánljuk látogatóinknak Tóth Zsuzsanna művészettörténész előadását, 2015. április 26-án, vasárnap 16 órától, a Péter-Pál közösségi házban (III. kerület, Óbudai utca 11.). Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Temetkezés, temetők Óbudán a 18. századtól napjainkig - Előadás

2015-03-29

2015 áprilisában új időszaki kiállítás nyílik az Óbudai Múzeumban, az óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia ezeréves történetéről. Kedvcsinálóul ajánljuk látogatóinknak ezt a programot, 2015. március 29-én, vasárnap 16 órától. Dr. Simon Katalin történész-levéltáros tart előadást a Péter-Pál közösségi házban (III. kerület, Óbudai utca 11.). Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Macskaköves esték - PROGRAMVÁLTOZÁS!!!

2015-02-26

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy betegség miatt a 2015. február 26-án, csütörtökön este 18 órakor kezdődő „Macskaköves esték” előadássorozatunk programja megváltozott. A tatai várkastély története helyett Dr. Magyar Károly, a Budapesti Történeti Múzeum ásatásvezető régésze tart előadást a budavári királyi palota rekonstrukciójáról. Megértésüket köszönjük, szeretettel várjuk Önöket!

Az óbudai Szent Péter prépostság románkori kőfaragványai - Előadás

2015-02-22

2015 áprilisában új időszaki kiállítás nyílik az Óbudai Múzeumban, az óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia ezeréves történetéről. Kedvcsinálóul ajánljuk látogatóinknak ezt a programot, 2015. február 22-én, vasárnap 16 órától. Papp Tímea művészettörténész a Szent Péter prépostság románkori kőfaragványairól tart előadást a Péter-Pál közösségi házban (III. kerület, Óbudai utca 11.). Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Idegenvezetői Világnap - Tárlatvezetések, Krúdy-séta

2015-02-19

Idén 25. alkalommal, 2015. február 19-22. között, csütörtöktől vasárnapig kerül megrendezésre  az Idegenvezetői Világnap. A programsorozat célja, hogy szakavatott vezetés kíséretében a külföldi vendégeken túl a hazai közönség is megismerhesse fővárosunk nevezetességeit, történelmi értékeit. Múzeumi belépőjegy váltása mellett ez alkalomból mi is ingyenes tárlatvezetéseket és Krúdy-sétát kínálunk látogatóinknak!

Macskaköves esték - Mohosvár feltárása

2015-02-12

2015. február 12-én, csütörtökön este 18 órakor „Macskaköves esték” című sorozatunk keretében két izgalmas előadás során követhetjük nyomon középkori váraink feltárását: Dr. Pusztai Tamás régész, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója a Miskolctól nem messze található Mohosvár régészeti feltárásáról, Balogh András, a Pazirik Kft. igazgatója pedig az alkalmazott 21. századi technikákról: robotrepülőgépekről, 3D animációkról mesél. Az előadás a kiállítás belépőjegyével látogatható. Sok szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Kiállításbúcsúztató - Szakrális textilek a zsidó vallásban

2014-10-30

Az "Ofen Jásán - Óbuda zsidóságának története" című időszaki kiállításunk záróprogramjaként 2014. október 30-án, csütörtökön 18 órától Verő Tamás rabbit lárjuk vendégül, előadásának címe: Szakrális textilek a zsidó vallásban.

Kóser-e a zsiráfsteak...? - Zsidó gasztronómia itt és most

2014-10-16

Mitől kóser egy étel? Egészségesebbek-e a kóser élelmiszerek? Milyen a kóser házasság és miért kell az edényeket is megmeríteni rituálisan, mint az asszonyokat? 2014. október 16-án, csütörtökön este 18 órától a Fűszer és lélek gasztrobloggere, Fűszeres Eszter segítségével merülünk el a zsidó konyha világában. Az előadás után a kóstolás sem marad el! A program kiállítási belépőjeggyel látogatható.

Kortalan divat

2014-10-02

Az Idősek Világnapjához kapcsolódóan 2014. október 2-án, csütörtökön 15.00 órától a Magyar Divat Szövetség közreműködésével kitekintünk a múlt divattörténeti emlékeire, öltözködéssel és viselkedéssel összefüggő kérdéseire. Vetített képes és élő divatbemutató segítségével tesszük valóságossá, hogy a "kortalan divat" jegyében mit, mikor, hol, milyen korosztálynak hogyan kell, hogyan illik viselnie. A program helyszíne a Goldberger Textilipari Gyűjtemény ("Textilmúzeum").