2021 őszi programjaink

2021-10-01

2021 őszén az alábbi városi sétákkal, tárlatvezetésekkel várjuk Látogatóinkat. A programok részleteiről a cikkben olvashat.

2021. október 2., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. - Ipartörténeti barangolás Óbudán 

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be.

2021. október 8., péntek 16.00-17.00 Pincetúra, kicsit másképp - Tárlatvezetés

Földfelszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

2021. október 13., szerda 17.00-18.00 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában - Tárlatvezetés

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nyomon követjük a 20. század konyhai változásait, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban.

2021. október 16., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. - Ipartörténeti barangolás Óbudán 

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

2021. november 4., csütörtök 11.00-12.00 Pincetúra, kicsit másképp - Tárlatvezetés

Földfelszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

2021. november 20., szombat 11.00-12.30 A Zichy-kastély titkai - Kastélytörténeti séta - BETELT!

Bár az impozáns épület a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. A kastély a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket.

 

A programok ingyenesek, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A tárlatvezetéseken és a kastélytörténeti sétán csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet részt venni, az ipartörténeti sétákhoz nincs szükség igazolványra.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Moments of Town - Akvarellfestő workshop

2020-10-30

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából akvarellfestő workshopunkon ez alkalommal város- vagy utcaképet, illetve tájképet készítünk, és megkíséreljük megragadni a levegő, a fény, a pillanat varázsát. Inspirációként hathatnak a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon előzetesen megismert mestermunkák, de régóta áhított ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújtunk.

Időpont: 2020. október 30., péntek 16-20 óráig

Vezeti: Szentgáli-Varga Szilárd akvarellfestő iparművész, porcelán mesterfestő

Ára: 4.600 Ft/fő/alkalom

A workshop részleteiről és a jelentkezés módjáról a cikkben olvashat.

Szeretettel várjuk alkotókedvű látogatóinkat!

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Családi programok

2020-10-03

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából színes programokkal várjuk a családokat! Programjaink ingyenesek, regisztráció: Szundi Anett múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

A varázsszőnyeg titka - Családi délelőtt

A délelőtt folyamán a „Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállításunkban barangolunk. A kiállítás nagyméretű, részletgazdag falikárpitjai segítségével varázsszőnyegre pattanunk, hogy elrepüljünk a színek és formák csodálatos birodalmába. Itt játszunk a színekkel, megnézzük, hogy a kusza formák milyen alakzatokat is rejthetnek magukban. Ezután az alkotásé a főszerep, amelynek keretében mi magunk is táncra perdülünk a vonalakkal és formákkal. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Időpontok: 

Október 3., szombat 10.00-12.00

Október 27., kedd 10.00-12.00

 

Kacatok titkos vándorlása - Családi délelőtt

Biztosan Veletek is megesett már, hogy a lakás váratlan helyein találtatok rá kedvenc és régóta keresett játékaitokra. A délelőtt folyamán elkóborolt tárgyak nyomába eredünk a játékkiállításunkban, és segítünk nekik visszajutni a helyükre. A kalandozások végén pedig egy egyszerű optikai játékot is készítünk. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Időpont: Október 29., csütörtök 10.00-12.00

 

Óbudai Csillagutazás - Önállóan játszható óriás társasjáték

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a „Játék a városban” című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre. Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem egy plüssmackó kulcstartó is!

A játék időtartama kb. 30-60 perc. Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át. Jelenleg egyszerre 7 táska érhető el.

A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül játszható az alábbi napokon:

Október 2-4., illetve október 23-31. között (őszi szünet).

Az óriás társasjáték belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

Szeretettel várjuk a családokat a szünidőben is!

Carpet of Flowers - Akvarellfestő workshop

2020-10-02

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából akvarellfestő workshopunkon finom szépségű, légies virágok, növények, termések, virágcsendéletek festésére kínálunk lehetőséget! Inspirációként hathatnak a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon előzetesen megismert mestermunkák, de régóta áhított ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújtunk.

Időpontok

2020. október 2., péntek 16-20 óráig

2020. november 6., péntek 16-20 óráig ELMARAD!

Vezeti: Szentgáli-Varga Szilárd akvarellfestő iparművész, porcelán mesterfestő

Ára: 4.600 Ft/fő/alkalom

A workshop részleteiről és a jelentkezés módjáról a cikkben olvashat.

Szeretettel várjuk alkotókedvű látogatóinkat!

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Tárlatvezetések, előadások

2020-09-29

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából rendhagyó tárlatvezetésekkel, előadásokkal várjuk látogatóinkat!

Szeptember 29., kedd 16.30-17.30 Bán István: Busójárás

Tárlatvezetésünk fókuszában Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott.

Szeptember 30. szerda 16.30-17.30 Életünk színterei: vályogtól a panelig. Így laktunk mi Óbudán

Hogyan alakult ki és változott meg az évszázadok folyamán Óbuda lakosságának élete és annak színterei? Milyen házakban és hogyan éltek az óbudaiak? Bevásárlás anno? Tárlatvezetésünket a panelházakat népszerűsítő archív filmhíradóval fűszerezzük.

Október 8., csütörtök 16.30-17.30 Barbie. Az igazi szőke nő 

Barbie a világ legismertebb és egyben legtöbbet kritizált babája. Nem csupán játszótárs, hanem társadalmi és kulturális jelenség: történetében nyomot hagyott a 20. századi tömegkultúra, a fogyasztói magatartás, sőt a nőmozgalmak sikerei is.

Október 14., szerda 16.30-17.30 Retro játékaink: Schenk, a magyar Playmobil

Az ambiciózus magyar kisiparos, Schenk Károly által készített játékok hihetetlenül népszerűek voltak a szocializmus szűkös játékvilágában. A program során nem csupán a figurákkal találkozunk, hanem a gyártástechnológiai érdekességek mellett az is kiderül, melyek a legkeresettebb darabok ma a gyűjtők körében.

Október 15., csütörtök 18.00-19.00 "A függöny mögött”. Betekintés Bán István kárpitjainak restaurálási munkálataiba

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában Bán István szövött kárpitjának restaurálás-történetébe nyerhetünk betekintést.

Október 18., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp

Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

Október 27., kedd 16.30-17.30 A felrobbantott tér Bán István kárpitjain. Absztrakció a szocialista iparművészetben

Bán István óbudai textilművész az 1950-es évektől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait. Tárlatvezetésünk az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratív művek befogadására.

November 3., kedd 16.30-17.30 A formába öntött idő: Lazetzky Rezső metafizikus akvarelljei

Lazetzky Rezső, óbudai festőművész tájképei a 20. század egzisztencialista filozófiájában is egyértelműen megjelenő idő problémáját tükrözik vissza: festményei az időpillanatot, egy adott érzést és hangulatot örökítenek meg.

November 5., csütörtök 18.00-19.00 Lélegző kárpitok

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában megtudhatjuk, hogyan tervezték és szőtték a kárpitokat, milyen funkciókban alkalmazták az évszázadok során, továbbá milyen lehetőségek és utak kínálkoztak egy kárpitművész számára az 1960-1980-as években.

November 8., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp - ELMARAD!

Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

November 10., kedd 16.30-17.30 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában - ELMARAD!

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nyomon követjük a 20. század konyhai változásait, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban.

Minden programunk ingyenes, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programokról bővebben a cikkben olvashat. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes kínálatát itt találja: www.oszifesztival.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Városi séták

2020-09-29

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából izgalmas városi sétákkal várjuk látogatóinkat.

Október 3., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. Ipartörténeti barangolás Óbudán - BETELT!

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be.

Október 10., szombat 11.00-13.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta - BETELT!

Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

Október 24., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. Ipartörténeti barangolás Óbudán - BETELT!

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

November 7., szombat 10.00-11.30 A Zichy-kastély titkai - Kastélytörténeti séta - ELMARAD!

Az óbudai Zichy-kastély a Fő tér egyik legfőbb látványossága, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket.

A séták ingyenesek, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programokról bővebben a cikkben olvashat. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes kínálatát itt találja: www.oszifesztival.hu

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019

2019-09-15
 • 10.02. 17.00 Goldberger KÉKTÚRA – tárlatvezetés - részletek...
 • 10.05. 10.00 Óbuda eltűnt utcái –  történeti séta - részletek...
 • 10.09. 11.00 Játék a városban – tárlatvezetés - részletek...
 • 10.13.11.00 A Goldbergerek öröksége - tematikus tárlatvezetés - részletek...
 • 10.19.10.00 „Isten veletek, ti boldog vendelinek” - történeti séta a kiskocsmák nyomában - részletek...
 • 10.29.11.00 Templomok a talpunk alatt – tárlatvezetés - részletek...
 • 10.30. 17.00 Templomok a talpunk alatt – tárlatvezetés  - részletek...
 • 11.06. 11. 00 A Zichy Kastély titka – kastélytörténeti séta - részletek...
 • 11.10. 11.00 Krúdy séta - részletek...

Múzeumok Őszi Fesztiválja - 2018

2018-10-08

Az Óbudai Múzeum és Goldberger Textilipari Gyűjtemény az alábbi ingyenes (regisztráció kötelező!) programokkal kapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz:

október 6. szombat, 10.00 - A lakótelepek Paradicsoma - Történeti séta az óbudai lakótelepek kialakulásáról 

Helyszín: A séta a Vörösvári úti Mc'Donalds épülete elől indul.

Regisztráció kötelező: programok@obudaimuzeum.hu, 06 1 250 10 20 

 

október 14. vasárnap, 10.00 - Krúdy séta

Helyszín: a séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul

Regisztráció kötelező: programok@obudaimuzeum.hu, 06 1 250 10 20 

 

október 18. csütörtök, 17.00 - Óbuda A-Z-ig - tárlatvezetés az Óbudai Múzeum "Óbuda - Egy város három arca" című állandó kiállításában

Helyszín: Óbudai Múzeum

Regisztráció kötelező: programok@obudaimuzeum.hu, 06 1 250 10 20 

 

október 20. szombat, 11.00 - Templomok a talpunk alatt - tárlatvezetés az Óbudai Múzeum pincegalériájában

Helyszín: Óbudai Múzeum

Regisztráció kötelező: programok@obudaimuzeum.hu, 06 1 250 10 20 

 

október 28. vasárnap, 10.00 - "A Goldberger..." - Tárlatvezetés a Goldberger Textilipari Gyűjtemény állandó kiállításában

Helyszín: Goldberger Textilipari Gyűjtemény (1036, Budapest, Lajos u. 136-138.)

Regisztráció kötelező: programok@obudaimuzeum.hu, 06 1 250 10 20 

 

A lakótelepek Paradicsoma - Történeti séta

2018-10-06

Tudjatok meg mindent a 3. kerület panel lakótelepeinek történetéről! 
Miért? Mikor? Hogyan? Kinek épületek?
Még vannak szabad helyek ingyenes szombati várostörténeti sétánkra!
Időpont: október 6. szombat, 10.00
Helyszín: találkozó a Vörösvári úti McDonald's előtt

regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

06 1 250-1020
https://www.facebook.com/events/302180080371093/

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017

2017-10-04

Az idei Őszi fesztiválon ezúttal is számos érdekes programmal készülünk. Minden programunk INGYENES, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció programok@obudaimuzeum.hu email címen.

Helyszín, találkozó: ÓBUDAI MÚZEUM (bejárat a Szentlélek térről)

Szeptember 26. KEDD 17.00 Óbuda eltűnt utcái -tematikus városnéző séta

Szeptember 30. SZOMBAT  11.00 Templomok a talpunk alatt- kurátori tárlatvezetés

október 1. VASÁRNAP 10.00 Az eltűnt kiskocsmák nyomában - múltidéző séta

október 3. KEDD 17.00 Templomok a talpunk alatt- kurátori tárlatvezetés

október 8.  VASÁRNAP 11.00 Krúdy-séta

október 14. SZOMBAT 15.00 Kőhalmi Zoltán szubjektív tárlatvezetés BETELT

október 15.  VASÁRNAP 11.00 Zichy Kastély titka - tematikus tárlatvezetés - BETELT

október 17. KEDD 14.00 Most mi játszunk! Óvodapedagúsok konferenciája (inf.: sziray.zsofia@obudaimuzeum.hu)

október 29. VASÁRNAP 11.00 ,,Emlékké nemesedett múlt" - zsidó emlkék Óbudán - séta

november 4. SZOMBAT 10.00 Fikció és valóság - időszaki kiállítás kurátori tárlatvezetés

november 5. VASÁRNAP 15.00 Kőhalmi Zoltán szubjektív tárlatvezetés BETELT

november 11. SZOMBAT 10.00 Fikció és valóság - időszaki kiállítás kurátori tárlatvezetés

 

Helyszín, találkozó: GOLDBERGER TEXTILIPARI GYŰJTEMÉNY

október 6.  PÉNTEK 16. 00 A manukfakturától a startupig:  válllalkozási kihívások egykor és most

október 10. KEDD 17.00 Modulásris kontakt - DIVATBEMUTATÓ

október 13. PÉNTEK 16.00 Kéktúra - tematikus tárlatvezetés

október 14. SZOMBAT 11.00-14.00 KACS Műhely  kreatív foglalkozás - Riszájkling by Goldberger

november 12. VASÁRNAP 11.00 Sorsunkban a történelem - tematikus tárlatvezetés

 

További részleteket itt találnak.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016

2016-09-14

,,Építs hidat! -  Híd, ami összeköt!" - Ingyenes séták és tárlatvezetések az Óbudai Múzeum kiállításaiban

 • ,,Játék a városban"  - Óbudai Múzeum
 • ,,Óbuda 1956" - Óbudai Múzeum
 • Goldberger Textipipari Gyűjtemény
 • Történeti séták - Óbudai Múzeum

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015

2015-09-28

2015. szeptember 28-november 15. között kerül megrendezésre ismét a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat, színes, szórakoztató, egyedi programokat kínálva. Az Óbudai Múzeumban a szenttté avatások szakértője, egy hivatásos zarándok és városfelfedező séta várja a széles nagyközönséget.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

2014-09-29

2014. szeptember 29-november 9. között országszerte ismét színes programokkal vár mindenkit a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat! Az Óbudai Múzeumban többek között ingyenes városfelfedező séták, kóstolóval egybekötött gasztro-előadás várják a széles nagyközönséget. Töltődj fel múzeummal!

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013

2013-10-01

Kötetlen hangulatú múzeumi séták, kulturális szabadtéri túraútvonalak és pedagógusoknak szóló "múzeumok éjszakája" várják látogatóinkat 2013. szeptember 30. és november 15. között!