ADVENT ÓBUDÁN 2021 - Programjaink

2021-11-19

2021 adventjén az alábbi ingyenes programokkal várjuk Látogatóinkat! A programok részleteiről a cikkben olvashatnak.

2021. november 30., kedd 17.00-18.00 Pincetúra, kicsit másképp - Tárlatvezetés a föld alatt - BETELT!

Földfelszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

2021. december 1., szerda 17.00-18.00 Labirintus, kígyók, létrák: társasjátékaink ősi szimbólumai – Tárlatvezetés

A rendhagyó tárlatvezetésen arra keressük a választ, hogy az ókori görög és latin kultúrában megszülető mitológiai szimbólum, a labirintus miként vált az élet-halál sorsjátékok, a táblás társasjátékok prototípusává a középkortól egészen napjainkig. 

2021. december 3., péntek 15.00-16.00 Adventi pillanatok a klarisszákkal – Középkori séta - BETELT!

A séta során ellátogatunk a klarissza kolostor és templom romjaihoz (Mókus utca – Perc utca sarok), ahol megismerkedünk a klarisszák történetével és az óbudai kolostort alapító Piast Erzsébet királyné életével. Kiderül továbbá, hogy miért éppen a televízió védőszentje lett Assisi Szent Klára, és milyen elixír volt Erzsébet királyné hosszú életének, fiatalos energiájának titka.

2021. december 8., szerda 17.00-18.00 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában. Karácsonyi különkiadás! - Tárlatvezetés

Nyomon követjük a 20. század konyhai változásait a felnőtt- és babakonyhákban egyaránt, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban, különös figyelmet fordítva az ünnepi menüsorokra.

2021. december 10., péntek 15.00-16.00 Krúdy karácsonya Óbudán - Fiktív adventi séta - BETELT!

Hogyan zajlott advent időszaka Óbudán a két világháború között? Hol vásárolhatták meg szeretteiknek a karácsonyi ajándékokat a helybeliek? Sétánkon Krúdy szemszögéből járjuk be az egykori Óbuda központját és bőven lesz szó kisboltokról, szokásokról, ételekről, vendéglőkről, amelyek megismerésében az író szavai és gondolatai is segítségünkre lesznek.

Programjaink ingyenesek, védettségi igazolvány felmutatását kérjük.

Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az adventi időszakban is!

FLÓRIÁN MACKÓ KALANDJAI - JÁTÉKNAPOK AZ ŐSZI SZÜNETBEN

2021-10-25

Szeretettel várjuk az alkotó kedvű kisiskolásokat az őszi szünet alatt meghirdetett játéknapokra, ahol napról-napra a múzeum kedvenc mackójával, Flóriánnal és barátaival kalandozunk a játékkiállításban. Minden nap meghallgatjuk a kedves plüssmackó egy-egy történetét, amelyek segítségével felfedezzük a játékok csodákkal teli városát. Emellett sokat játszunk, nevetünk és próbára tesszük kézügyességünket is. 

Időpont: 2021. október 25-29., hétfőtől péntekig (őszi szünet)

Tudnivalók:

A hét napjaira külön-külön kell jelentkezni, de természetesen több napos és egész hetes részvételre is van lehetőség. A Jelentkezési lapon kérjük megjelölni, hogy a gyermek mely napokon szeretne részt venni. A napi részvételi díj tartalmazza a múzeumi belépőt, a foglalkozások és alkotómunkák költségét, valamint a kétfogásos meleg ebédet is.

Jelentkezés módja:

-        Részvételi szándékukat emailben jelezzék a lenti elérhetőségen.

-        A válaszlevélben kapott Jelentkezési lapot 2021. október 15., péntek 12.00 óráig kérjük visszaküldeni.

-        Összesítjük a jelentkezéseket és még ugyanezen a napon, péntek délután emailen értesítjük a résztvevőket az egyes játéknapok indulásáról.

-        Sikeres visszajelzést követően 2021. október 19., kedd 18.00 óráig kérjük átutalni a napi díja(ka)t, amely véglegesíti a részvételt.

Díj: 4.000Ft/nap/fő, mely tartalmaz egy kétfogásos meleg ebédet

Korosztály: 7-10 év

Létszám: 3-10 fő/nap

Ügyelet: minden nap 8:00-16:30 (Foglalkozások: 8:30-16:00)

A tábor kezdetekor kérjük hozni: szülői nyilatkozat vagy orvosi igazolás (a gyermek egészséges, közösségbe mehet)

Jelentkezés és információ: Szundi Anett, múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

2021 ŐSZI CSALÁDI PROGRAMOK

2021-09-25

2021 őszén ismét izgalmas programokkal, családi nyomozással, alkotómunkával várjuk a családokat! 

2021. szeptember 25-26., szombat-vasárnap 10.00-18.00 Lipem-lopom a szőlőt – Önállóan használható családi nyomozójáték

Nagy a baj, a szüreti mulatságon éppen a Borkirály díjnyertes borának veszett nyoma! Vajon ki lehetett a tettes? A nyomozók ugyan sok résztvevőt kihallgattak, de a tanúvallomások alapján neked kell fényt derítened a titokzatos tolvajra… A múzeum helytörténeti kiállításában dézsák és szőlőtőkék között rejlenek a nyomok, és ha sikerrel jársz, egy „aranytallér” üti a markodat!

Az önállóan használható játékhoz csupán egy QR kód leolvasására alkalmas mobiltelefonra van szükség. (Ajánlott látogatás előtt az applikációt letölteni a készülékre.)

A nyomozáshoz szükséges táska és a jegyzőkönyv, valamint a játék végén az „aranytallér” a recepción vehető át.

A játék ingyenes, belépőjegy váltását követően szabadon használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól. A játék időtartama: kb. 1 óra

A programhoz nincs szükség védettségi igazolványra.

 

2021. október 16., szombat 10.00-12.00 A színtelen erdő - Őszköszöntő családi délelőtt

Szerettek az őszi színekben pompázó természetben sétálni? De vajon mi történne, ha az erdő elveszítené pompás öltözékét? Hogyan segíthetnénk visszaszerezni az elveszett színeket?

A délelőtt folyamán egy keretmese révén elrepülünk a plüssjátékok birodalmába és lerajzoljuk saját elvarázsolt erdőnket. Majd útra kelünk a múzeum tárgyai között, hogy megleljük a varázsceruzákat, amelyek segítségével újra felöltöztetjük az átokkal sújtott erdőt színpompás köntösébe. A jutalmul kapott gyöngyökből pedig mindenki elkészítheti saját, ezerszínű kaleidoszkópját!

Ajánlott korosztály: 7-10 év

Max. létszám: 10 fő gyermek + felnőtt kísérőik (védettségi igazolvánnyal)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Szundi Anett múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

2021. október 30-31., szombat-vasárnap 10.00-18.00 Óbudai csillagutazás - Önállóan használható óriás társasjáték

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a „Játék a városban” című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre.

Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem a játék főszereplőit ábrázoló matrica!

A játék időtartama kb. 60-90 perc. Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át. Jelenleg egyszerre 7 táska érhető el.

A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül, belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

A játékban való részvételhez nincs szükség védettségi igazolványra.

 

2021. november 13., szombat 10.00-12.00 „Hatan vannak a mi ludaink…” – Márton-napi családi délelőtt

A délelőtt folyamán elkóborolt kislibák segítségével járjuk be a múzeum tereit és ismerkedünk a Márton-napi szokásokkal. A mondókákkal és találós kérdésekkel teli kaland után pedig lámpást készítünk.

Ajánlott korosztály: 7-10 év

Maximális létszám: 10 fő gyermek + felnőtt kísérőik (védettségi igazolvánnyal)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Szundi Anett múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

Szeretettel várjuk a családokat ősszel is a múzeumban!

ÓBUDAI CSILLAGUTAZÁS - Önállóan használható óriás társasjáték 2021. augusztus 20-22.

2021-08-20

2021. augusztus 20-22-én, péntektől vasárnapig ismét a népszerű óriás társasjátékunk várja a családokat: az Óbudai csillagutazás! 

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a „Játék a városban” című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre.

Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem a játék főszereplőit ábrázoló matrica!

A játék időtartama kb. 60-90 perc. Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át. Jelenleg egyszerre 7 táska érhető el. A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül, belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

Augusztus 20-án, állami ünnepünk alkalmából pedig a belépés mindenki számára ingyenes!

A játék védettségi igazolvány nélkül is használható.

Szeretettel várjuk a családokat egy közös játékra!

ÓBUDAI KULTÉJ - 2021. JÚLIUS 31.

2021-07-31

Idén második alkalommal jön az Óbudai KultÉj! A harmadik kerületi kulturális helyszínek (melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is találhatók) összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Július 31-én, szombaton egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat!

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.500 forintért megváltott karszalaggal minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek. Az óbudai és egyéb kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek. A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

Az Óbudai Múzeum beltéri programjain csak védettségi igazolvánnyal, szabadtéri programjain azonban védettségi igazolvány nélkül (VN) is részt lehet venni. Az Óbudai KultÉj karszalag ellenőrzése mindkét esetben a recepción történik.

Ezen a napon az Óbudai Múzeum 14.30 órakor nyit.

PROGRAMJAINK:

16.00-20.00 Kis kedvencek kicsiny tára – Kézműves foglalkozás gyerekeknek

16.00-18.00 Óbuda középkori templomai és Piast Erzsébet királyné, Óbuda „mecénása” – Kosztümös tárlatvezetés

17.00-19.00 Középkori tánctanítás – Musica Historica (VN)

17.30-18.30 Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta (VN)

19.00-20.00 Óbuda menetrend szerint – Rövid közlekedéstörténeti séta a Fő téren (VN)

20.30-21.30 Piast Erzsébet királyné klarisszái és az örök fiatalság titka – Kosztümös, fáklyás séta (VN)

22.30-23.10 Szépség, kreativitás, kísérletezés. A Hüttl-család és gyáruk a porcelánok szolgálatában – Előadás

FOLYAMATOS PROGRAMOK 15.00-24.00

Életkeringő - Óriáslabirintus (VN)

Óbudai csillagutazás – Óriás társasjáték

Emlékrablók nyomában – Mobiltelefonos nyomozós játék a Fő tér környékén (VN)

Emlékőr képzés indul!

Keressük a Kakukktojás Gyűjtemény muzeológusát!

Verspörgető

Így írtak ők – Gépírás gyakorlás

Lőj egy képet a Rómain! – Szelfi sarok

A programok részletes leírását a cikkben találja. Szeretettel várunk minden érdeklődőt ezen az éjszakán is!

Ingyenes városi séták

2021-06-28

A nyár folyamán tartsanak ismét velünk városi sétáinkon, amelyek során Óbuda történetének egy-egy izgalmas korszakát barangoljuk be közösen!

2021. június 19., szombat 11.00-13.00 Óbuda menetrend szerint – közlekedéstörténeti séta az omnibusztól napjainkig

Legújabb sétánk során Óbuda tömegközlekedésének történetét próbáljuk bemutatni és részben bejárni a 19. század közepétől a 21. század elejéig. Megismerjük a hajdani és a mostani végállomásokat, a már lerombolt óbudai remízt, illetve olyan ritkaságokat, mint az első trolibusz vagy a soha el nem készült lanovka tervei.

2021. július 3., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be.

2021. augusztus 7., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

2021. augusztus 13., péntek 11.00-13.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta

Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

2021. augusztus 28., szombat 11.00-12.30 Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta

A szobornéző séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor. A szobrok történetén keresztül egyben ízelítőt kapunk Óbuda egy-egy jelentősebb eseményével, meghatározó személyiségével kapcsolatban.

 

A sétákon védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni.  

A séták ingyenesek, max. létszám: 20 fő. Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A séták részleteiről a cikkben olvashatnak. Szeretettel várjuk Látogatóinkat!

NYÁRI TÁBOR - 2021. július 26-30.

2021-06-28

FLÓRIÁN MACKÓ CSUDASZTIKUS KALANDJAI – JÁTÉKTÁBOR KISISKOLÁSOKNAK

Korosztály: 7-10 év

Időpont: 2021. július 26-30., hétfőtől péntekig

Múzeumunk szeretettel várja az alkotó kedvű kisiskolásokat nyári napközis táborába! Az idei évben Flórián mackóval és barátaival fogunk a játékkiállításban kalandozni. Mindennap megismerkedünk a kedves plüssmackó egy-egy történetével, majd hozzá kapcsolódó játékos feladatokat oldunk meg és kézműveskedünk. A tábor utolsó napján egy kis kiállítást rendezünk a gyerekekkel a héten készült alkotásokból az érdeklődő családtagoknak, barátoknak.

Ügyelet: 8:00-16:30 (foglalkozás: 9:00-16:00)

A tábor ára: 25.000Ft/fő/5 nap (testvéreknek: 23.000Ft/fő/5 nap), ami tartalmazza a napi egyszeri meleg étkezést. Tízórait és uzsonnát, kérjük, hozzanak magukkal! Hűtőt biztosítunk.

Létszám: 9-15 fő

Jelentkezési határidő: 2021. július 19.

Bővebb információ és jelentkezés: Szundi Anett: szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

Szeretettel várjuk a kalandra vágyó gyerekeket!

GYEREKNAP! ÓBUDAI CSILLAGUTAZÁS - Önállóan játszható óriás társasjáték

2021-05-29

Gyereknap alkalmából 2021. május 29-30-án, szombaton és vasárnap ismét a népszerű óriás társasjátékunk várja a családokat: az Óbudai csillagutazás

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a „Játék a városban” című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre.

Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem egy plüssmackó kulcstartó is!

A játék időtartama kb. 60-90 perc. Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át. Jelenleg egyszerre 7 táska érhető el. A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül, belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

A zárt térben, kiállításban történő látogatás továbbra is védettségi igazolványhoz kötött, a játékkiállításunkban egyszerre max. 15 fő tartózkodhat. A látogatási szabályokról itt olvashat részletesen.

Szeretettel várjuk a családokat egy közös játékra!

JÁTÉKOS CSILLAGUTAZÁS - Letölthető társasjáték

2020-12-16

Közeleg legjobb barátod, Egérke születésnapja. Egy különleges ajándékkal szeretnéd meglepni, az univerzum legfinomabb sajtjával. Ehhez be kell utaznod a Tejútrendszert, majd vissza kell jutnod a Földre. A csillagokon és bolygókon át vezető utadon számos kihívás és feladat vár rád. Vajon melyikőtök gyűjti össze a legtöbb sajtot?

Ha készen állsz a csillagutazásra, töltsd le a társasjáték kellékeit, nyomtasd ki a szükséges részeket és már kezdődhet is a játék!

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Családi programok

2020-10-03

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából színes programokkal várjuk a családokat! Programjaink ingyenesek, regisztráció: Szundi Anett múzeumpedagógus, szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

 

A varázsszőnyeg titka - Családi délelőtt

A délelőtt folyamán a „Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállításunkban barangolunk. A kiállítás nagyméretű, részletgazdag falikárpitjai segítségével varázsszőnyegre pattanunk, hogy elrepüljünk a színek és formák csodálatos birodalmába. Itt játszunk a színekkel, megnézzük, hogy a kusza formák milyen alakzatokat is rejthetnek magukban. Ezután az alkotásé a főszerep, amelynek keretében mi magunk is táncra perdülünk a vonalakkal és formákkal. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Időpontok: 

Október 3., szombat 10.00-12.00

Október 27., kedd 10.00-12.00

 

Kacatok titkos vándorlása - Családi délelőtt

Biztosan Veletek is megesett már, hogy a lakás váratlan helyein találtatok rá kedvenc és régóta keresett játékaitokra. A délelőtt folyamán elkóborolt tárgyak nyomába eredünk a játékkiállításunkban, és segítünk nekik visszajutni a helyükre. A kalandozások végén pedig egy egyszerű optikai játékot is készítünk. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Időpont: Október 29., csütörtök 10.00-12.00

 

Óbudai Csillagutazás - Önállóan játszható óriás társasjáték

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a „Játék a városban” című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre. Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem egy plüssmackó kulcstartó is!

A játék időtartama kb. 30-60 perc. Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át. Jelenleg egyszerre 7 táska érhető el.

A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül játszható az alábbi napokon:

Október 2-4., illetve október 23-31. között (őszi szünet).

Az óriás társasjáték belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

Szeretettel várjuk a családokat a szünidőben is!

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Tárlatvezetések, előadások

2020-09-29

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából rendhagyó tárlatvezetésekkel, előadásokkal várjuk látogatóinkat!

Szeptember 29., kedd 16.30-17.30 Bán István: Busójárás

Tárlatvezetésünk fókuszában Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott.

Szeptember 30. szerda 16.30-17.30 Életünk színterei: vályogtól a panelig. Így laktunk mi Óbudán

Hogyan alakult ki és változott meg az évszázadok folyamán Óbuda lakosságának élete és annak színterei? Milyen házakban és hogyan éltek az óbudaiak? Bevásárlás anno? Tárlatvezetésünket a panelházakat népszerűsítő archív filmhíradóval fűszerezzük.

Október 8., csütörtök 16.30-17.30 Barbie. Az igazi szőke nő 

Barbie a világ legismertebb és egyben legtöbbet kritizált babája. Nem csupán játszótárs, hanem társadalmi és kulturális jelenség: történetében nyomot hagyott a 20. századi tömegkultúra, a fogyasztói magatartás, sőt a nőmozgalmak sikerei is.

Október 14., szerda 16.30-17.30 Retro játékaink: Schenk, a magyar Playmobil

Az ambiciózus magyar kisiparos, Schenk Károly által készített játékok hihetetlenül népszerűek voltak a szocializmus szűkös játékvilágában. A program során nem csupán a figurákkal találkozunk, hanem a gyártástechnológiai érdekességek mellett az is kiderül, melyek a legkeresettebb darabok ma a gyűjtők körében.

Október 15., csütörtök 18.00-19.00 "A függöny mögött”. Betekintés Bán István kárpitjainak restaurálási munkálataiba

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában Bán István szövött kárpitjának restaurálás-történetébe nyerhetünk betekintést.

Október 18., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp

Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

Október 27., kedd 16.30-17.30 A felrobbantott tér Bán István kárpitjain. Absztrakció a szocialista iparművészetben

Bán István óbudai textilművész az 1950-es évektől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait. Tárlatvezetésünk az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratív művek befogadására.

November 3., kedd 16.30-17.30 A formába öntött idő: Lazetzky Rezső metafizikus akvarelljei

Lazetzky Rezső, óbudai festőművész tájképei a 20. század egzisztencialista filozófiájában is egyértelműen megjelenő idő problémáját tükrözik vissza: festményei az időpillanatot, egy adott érzést és hangulatot örökítenek meg.

November 5., csütörtök 18.00-19.00 Lélegző kárpitok

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában megtudhatjuk, hogyan tervezték és szőtték a kárpitokat, milyen funkciókban alkalmazták az évszázadok során, továbbá milyen lehetőségek és utak kínálkoztak egy kárpitművész számára az 1960-1980-as években.

November 8., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp - ELMARAD!

Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

November 10., kedd 16.30-17.30 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában - ELMARAD!

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nyomon követjük a 20. század konyhai változásait, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban.

Minden programunk ingyenes, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programokról bővebben a cikkben olvashat. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes kínálatát itt találja: www.oszifesztival.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Városi séták

2020-09-29

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából izgalmas városi sétákkal várjuk látogatóinkat.

Október 3., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. Ipartörténeti barangolás Óbudán - BETELT!

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be.

Október 10., szombat 11.00-13.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta - BETELT!

Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

Október 24., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. Ipartörténeti barangolás Óbudán - BETELT!

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be.

November 7., szombat 10.00-11.30 A Zichy-kastély titkai - Kastélytörténeti séta - ELMARAD!

Az óbudai Zichy-kastély a Fő tér egyik legfőbb látványossága, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket.

A séták ingyenesek, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programokról bővebben a cikkben olvashat. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes kínálatát itt találja: www.oszifesztival.hu

 

Kulturális Örökség Napjai - Szeptember 19-20.

2020-09-19

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. Magyarországon is több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe. Az Óbudai Múzeum az alábbi programmal várja látogatóit:

2020. szeptember 19., szombat 10.00-11.00 Templomok a talpunk alatt. Tárlatvezetés a föld alatt - BETELT!

Az Óbudai Múzeum pincéjében látható kiállítás a mai Fő téren állt két középkori templom történetét mutatja be. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek. Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is. A tárlatvezetés az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Max. létszám: 20 fő. Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A Kulturális Örökség Napjai teljes kínálatát itt találja: www.oroksegnapok.gov.hu

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából ezen a hétvégén az Óbudai Múzeum valamennyi kiállítása ingyenesen látogatható! 

MŰTÁRGYAK ÉJSZAKÁJA

2020-09-17

A 2020. szeptember 17-19. között immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény Budapest 50 helyszínén, több mint 100 programmal várja a műtárgyak izgalmas világa iránt érdeklődő közönséget. A háromnapos fesztiválon a résztvevők betekintést nyernek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. Az Óbudai Múzeum az alábbi programokkal várja látogatóit:

2020. szeptember 17., csütörtök 18.00-19.00 Bán-Lazetzky. Kurátori tárlatvezetés

Időszaki kiállításunkban három óbudai művész, három korszak és pályakép bontakozik ki: Lazetzky Rezső festőművész és gyári textilmintarajzoló, lánya B. Lazetzky Stella grafikusművész és férje Bán István textilművész. Mindhárman szabad alkotóművészként, nagy tehetséggel és inspirációval alkottak életük végéig. 

2020. szeptember 18., péntek 17.00-20.00 Porcelánfestő workshop

A kézzel festett porcelán évszázadokon át a legmagasabb presztízsű műtárgynak számított. Workshopunkon a porcelánfestés alapjait sajátíthatjuk el, miközben a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgoznuk. A workshopot Szentgáli-Varga Szilárd porcelán mesterfestő vezeti, aki a Herenden eltöltött 15 év alatt sajátította el a szakma mesterfogásait, majd a leghíresebb nyugat-európai porcelánmanufaktúrákba tett tanulmányútjain képezte tovább magát. Az égetést követően az elkészített porcelántárgy hazavihető. Max. létszám: 15 fő

A Műtárgyak Éjszakája programjaira jegyvásárlás és regisztráció csak a fesztivál honlapján lehetséges: www.mutargyakejszakaja.hu

 

Óbudai csillagutazás - ingyenes játéknap gyerekeknek

2020-08-13

2020. augusztus 13-án, csütörtökön ingyenes játéknapra várjuk a gyerekeket! A nap során 8-tól 16:30-ig várjuk színesebbnél színesebb programokkal a gyerekeket időszaki és játékkiállításunkban: készítünk sárkányt, esőbotot, és bábuk leszünk egy óriás társasjáték tábláján, ahol egészen a Holdig eljutunk!

Korosztály: 6-11 év

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött:
Borzsák Réka: borzsak.reka@obudaimuzeum.hu
+36 70/685-2388
+36 70/685-2381

Az egésznapos program részletes leírása a cikkben található.

Óbudai KultÉj 2020. augusztus 1. szombat 16-24 óráig

2020-07-09

Idén augusztus elsején egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat! A 3. kerületi kulturális helyszínek, melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is található, összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Ez lett az Óbudai KultÉj...

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.000 forintért megváltott jeggyel minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek. Az óbudai és egyéb kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek. A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

Az Óbudai Múzeum programjai:

16.00 „Pincetúra – kicsit másképp” Kosztümös tárlatvezetés a föld alatt, középkori zenei kísérettel

16.30 „Piast Erzsébet királyné klarisszái és az örök fiatalság titka” Kosztümös városi séta középkori zenei kísérettel

16.30 „Ilyen nekem is volt! Mindent a Schenk figurákról” Tárlatvezetés

17.00 „Lélegző kárpitok. Bán István textilművész” Tárlatvezetés

17.30 „Barbie – az igazi szőke nő” Tárlatvezetés

18.00 „A formába öntött idő: Lazetzky Rezső metafizikus akvarelljei” Tárlatvezetés

18.30 „Ízek, konyhák, receptek” Tárlatvezetés a babakonyhák világában

19.00 „A felrobbantott tér Bán István kárpitjain: Absztrakció a szocialista iparművészetben” Tárlatvezetés

19.30 „Valahol lakni kell – vályogtól a panelig dióhéjban” Tárlatvezetés archív híradóval fűszerezve

20.00 „Pincetúra – kicsit másképp” Kosztümös tárlatvezetés a föld alatt, középkori zenei kísérettel

20.30 „Assisi Szent Ferenc nyomában Óbudán” Kosztümös, fáklyás városi séta, középkori zenei kísérettel

21.30 „Kurta kocsmatúra” Városi séta az óbudai vendéglők nyomában

22.30 "Képeslapetűd" Történetek Lazetzky Stella képeslapjairól. Tárlatvezetés

22.30 „Legújabb törékeny vágyaink” Gyűjteményünk újonnan beérkezett, unikális porcelánjai Hüttl Tivadar gyárából

23.00 „Erotika a porcelánban 18+” Alig titkolt szimbólumok. Előadás

16.00-20.00 „Így készítsd a sárkányodat!” Zseníliasárkány és címerkészítés gyerekeknek

16.00-24.00 „Óbudai csillagutazás” Óriás társasjáték a játékkiállításban

16.00-24.00 „Lőj egy képet a Rómain!” Békebeli hangulat egy nyári fotó erejéig

 

Tárlatvezetéseinkre egyszerre max. 25 fő tudunk fogadni, érkezési sorrendben.

A programok részletes leírását a cikkben találja. Szeretettel várunk minden érdeklődőt ezen az éjszakán is!

Gyere hozzánk táborozni!

2020-06-24

Múzeumunk ismét nagy szeretettel várja az alkotó kedvű kisiskolásokat nyári napközis táborainkba! Idén varázsszőnyegre pattanunk és időszaki kiállításunk segítségével a színek és formák káprázatos birodalmába látogatunk, ahol rengeteget játszunk és mókázunk.

Időpont: 2020. július 13-17. és 2020. augusztus 10-14., naponta 8-16.30 óra között

Korosztály: 6-11 év

Tábor ára: 25.000Ft/fő/5nap (testvéreknek 23.000 Ft/fő/5 nap), ami tartalmazza a napi egyszeri meleg étkeztetést, egy kis tízórait és uzsonnát is.

Jelentkezés és további információ: Borzsák Réka múzeumpedagógus

Tel: +36 70/685-2388, +36 70/685-2381, E-mail: borzsak.reka@obudaimuzeum.hu

 

Nyári programok az Óbudai Múzeumban

2020-06-24

Számos programmal, tárlatvezetéssel készültünk a nyárra, amelyek során állandó és időszaki kiállításaink legérdekesebb műtárgyai, emberi történetei mutatkoznak be. Böngésszenek közöttük, szerettel várjuk Önöket ezen a nyáron is!

Minden programunk ingyenes, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

„Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád” időszaki kiállítás - Tárlatvezetés

2020. július 2., csütörtök 11.00-12.00

2020. július 23., csütörtök 17.00-18.00

2020. augusztus 8., szombat 11.00-12.00

„Templomok a talpunk alatt” - Tárlatvezetés

2020. július 21., kedd 17.00-18.00 - BETELT!

2020. augusztus 12., szerda 11.00-12.00 - BETELT!

„Játék a városban” - Tárlatvezetés

2020. július 15., szerda 11.00-12.00

2020. augusztus 5., szerda 17.00-18.00

2020. augusztus 27., csütörtök 17.00-18.00

„A Zichy-kastély titkai” - Kastélytörténeti séta

2020. augusztus 26., szerda 16.00-17.30 - BETELT!

 

A programok részleteiről bővebben a cikkben olvashat.

 

Adventi családi programok

2016-12-01
  • december 4. - Nyulász Péter írós és a Babra alkotóműhely
  • decemmber 10. - Adventi hangolódás

A programok INGYENESEK, de regisztrációhoz kötöttek! :)

Várjuk szeretettel a családokat!

Nézz be hozzánk

2016-05-19

MÚZEUMOK MAJÁLISA 2016 MÁJUS 21-22.

Programjaink

- A Te játékod a mi játékunk kapcsán a múzeum játékgyűjteményének néhány szereplője a majális idejére a múzeumkertbe költözik. Személyes történeteiken keresztül a tárgyak eredete kerül előtérbe, melynek során a sátrunkba látogatóknak a történeteket a megfelelő tárggyal kell összepárosítaniuk.

- "Híresek voltunk Óbudán" 7 évszázad - 10 tárgy - 10 óbudai híres ember. Találd meg az összefüggést!

- "Milyen volt? Ilyen lett!" Közel 100 év távlatából, réges-régi és vadonatúj fotókon kutathatod, hogyan is néznek ki ma a 20. század egykori zegzugos óbudai utcái.

„Színre színt” a hengernyomás technológiájának megismertetése egy, a "A Goldberger..." című kiállításban is működő interaktív játék segítségével, neve: „Színre színt”. A hengernyomást a látogató a helyszínen maga is kipróbálhatja: korabeli mintákat megformáló sablonok segítségével a hengernyomás technikáját imitáljuk textilekkel avagy „Színre színt a gyakorlatban”.

BETELT az Óbudai Múzeum nyári tábora!

2016-05-13

Múzeumi napközi az Óbudai Múzeum szervezésében 2015 június 27-július 1. 

Bál a kastélyban - Családi farsangi délelőtt

2016-01-24

2016. január 24-én, vasárnap 10-12 óra között családi farsangi délelőtt az Óbudai Múzeumban! Megidézzük a barokk bálok hangulatát, jelmezes tárlatvezetésünkön Zichy grófnő vezeti végig a kiállításon a gyerekeket, tartunk szerelmi jóslást és elsajátítjuk a legyezőnyelvet is. Végül saját készítésű álarccal vehet részt mindenki az udvari bálon. A program ingyenes. Szeretettel várunk minden családot!

ILYEN VOLT - Századok karácsonya. Családi délelőtt

2015-12-06

2015. december 6-án, vasárnap délelőtt gyerekek és felnőttek is megismerhették a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szokások eredetét, történetét, miközben időutazást tettek a múzeum állandó kiállításában. Az ingyenes programról az Óbuda Média kisfilmet készített, amely itt tekinthető meg.

A KIRÁLYNÉ VÁROSÁBAN - NYÁRI TÁBOR

2015-06-29

"A királyné városában" című múzeumi napközis táborunkba idén is szeretettel várjuk visszatérő és új táborozóinkat! A tábor időpontja: 2015. június 29 - július 3. Találkozzunk ismét 2015 nyarán!

 

Múzeumok Majálisa 2015. május 16-17.

2015-05-17

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2015. május 16-17-én. A közel 100 résztvevő múzeum tudományos és szórakoztató programjai ismét több tízezer látogatót várnak! Az Óbudai Múzeum is változatos programokkal készül e hétvégére.

"ÓBUDAI MACSKA-KÖVES" CSALÁDI NAP

2014-07-05

2014. július 5-én, szombaton 10 és 15 óra között ismét családi nap az Óbudai Múzeumban és a Kastélykertben! Lesz itt minden, ami macska! Macskabál, macskakőleves, sőt nyomozunk kövek és macskák után is... A családi napra kicsiknek és nagyoknak is ingyenes a belépés!

Családi nap 2013

2013-07-06

2013. július 7-én, szombaton minden aprót és nagyot szeretettel várunk az Óbudai Múzeum családi napjára!