Anyukám világa

2014-04-19

Lakótelepi élet az 1970-es években...

Történelmünk forrásai

2014-04-17

Milyen forrásai vannak a történemünknek? Hogyan tudjuk összefoltozni a történelem szakadozott hálóját?  A tárgyakon, műtárgyakon kívül középkori adománylevelet, barokk szerelmes verset, népesség növekedési diagramot és családi iratokat is tanulmányozunk.

Kisvárosból fővárosba

2014-04-17

A 19. század második fele, a városegyesítés korszaka különösen izgalmas változásokat hozott Óbuda életében. A foglalkozás során Budapesten belül Óbuda helyzetével és olyan sorsfordító változásokkal foglalkozunk melyek a mai napig is hatást gyakorolnak a térségre.

Mi fán terem a barokk narancs?

2014-04-17

Óbuda 17. századi elnéptelenedése, majd a Zichy család irányításával való újjáéledése Óbuda egyik legizgalmasabb korszaka, melynek nyomai kerületünkben a mai napig tetten érhetőek. A foglalkozás során betekintünk a betelepítés folyamatába, a Zichy kastély és a főplébánia templom építésébe, miközben megismerjük a Zichy család különös sorsát, és rajtuk keresztül a magyar történelem vonatkozó korszakát is.

Élő múzeum - várostörténeti séták

2014-04-17

Az óbudai Fő tér és környéke a történelem során mindig kulcsszerepet töltött be. Kulcsfontosságú épületek, események, emlékek köthetőek ide, melyek közül több a mai napig látható, tapintható.
A foglalkozásokat múzeumunk állandó kiállításában indítjuk, majd kilépve a múzeum kapuján tetten érjük a történelem korábbi korszakainak lenyomatait.