Szávoszt Katalin ajándékával gyarapodott képzőművészeti gyűjteményünk

2022-06-07

Az Óbudai Múzeum egy olyan, 20-21. századi képzőművészeti gyűjtemény létrehozására törekszik, amely bemutatja az Óbudán élő, és/vagy dolgozó alkotóművészek munkásságát, a műveken keresztül e különleges városrész történetét, hangulatát, miliőjét.
 
Szávoszt Katalin kivételes, tehetséges és sokoldalú polihisztor művészként: tervező iparművészként és individuális alkotóként Óbudát interpretálja grafika sorozatának formájában. Egyike azon Óbudán élő és alkotó művészeknek, akik Óbuda művészetének izgalmas, magas színtű olvasatát kínálják a közönségnek.
 
A magyar művészeti életben jegyzett, kvalitásos művész 2021-ben döntött úgy, hogy műveinek egy jelentős részét, kézzel rajzolt, érzékeny vonalvezetésű, különleges, a korszellemet megragadó grafikai alkotásait az Óbudai Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének ajándékozza.
 
2017-ben, valamint 2018-ban Szávoszt Katalin 3 művét már megvásárolta az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, és ezek az Óbudai Múzeum műtárgyállományába kerültek, gyarapítva a korábbi gyűjteményt, amely számos óbudai képző- és iparművész alkotását őrzi.
 
A művésznő ajándékának átadására zártkörű rendezvényen került sor az Óbudai Múzeumban. Dr. Kiss László polgármester köszöntő beszéde után Viszket Zoltán, a múzeum igazgatója szólt néhány szót arról, mit jelent gyűjteményünk számára a művésznő felajánlása, végül Orosz Diána művészettörténész-múzeológus kollégánk méltatta Szávoszt Katalin pályáját és alkotásait, részletesen elemezve grafikáinak kivételes, egyedi világát és látásmódját.
 
A felajánlott művek közül néhány grafikai alkotás 2022. október 26-ig volt megtekinthető a múzeum időszaki kiállítóterében.