Történeti séták

2021-01-05

Könnyű sétáink során felfelé nézünk, lefelé nézünk, fókuszálunk, elmosolyodunk, felkacagunk, rácsodálkozunk, megérintődünk, közelebb jutunk. Emberekhez. Óbudához. A legrégibbhez, az újabbhoz és a még újabbhoz. Kényelmes cipő javasolt, mert Óbudán macskakövet biztosan ígérhetünk!

A séták során bejárt útvonal hossza: 1,5 - 3 km

Időtartam: 60-150 perc

Sétáinkat az év során múzeumunk rendezvényeihez kapcsolódva hirdetjük meg, amelyekről honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak.

 

Kínálatunk:

Műhely, üzem, gyár I. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be: Goldinger-féle Jéggyár, Óbudai Dohánygyár/BRG, Óbudai Hajógyár, Kéky Imre Első (Asztalos) Szerszámgyár, Leipziger-féle Szeszgyár/Buszesz, Budapesti Harisnyagyár, Magyar Textilfestőgyár, Házgyár, Óbudai Gázgyár, Facsavargyár, Mezőgazdasági Gépgyár, Gép- és Felvonógyár, Hüttl/Aquincumi Porcelángyár, Óbudai malom, Szőnyeggyár, Selyemkikészítőgyár, RADELKIS, téglagyárak, Óbudai Harisnyagyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Műhely, üzem, gyár II. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be, sok egyéb között: Lenz-féle Bőrgyár, Meteor Pénzszekrénygyár, Goldberger Textilgyár, Jakab Leitner Kékfestőgyár, Kánitz-féle Kékfestőgyár, Král Kőfaragótelep, Spitzer Gerzson/Fürst-féle Kékfestő-Pamutkikészítőgyár, Kesztyűvarrótelep, Magyar Reszelőgyár, Magyar Csiszolókoronggyár, Atlantica Cipőgyár, Jagscha Károly Zongoragyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta Óbudán

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost. A séta állomásai: Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2,5 óra.

 

A Zichy-kastély titkai – Kastélytörténeti séta

Az óbudai Zichy-kastély nem csupán a Fő tér egyik legfőbb látványossága, de otthont ad több múzeumnak és kulturális programnak is. Bár a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket. Mikor és ki építette a kastélyt? Pontosan milyen funkciót láttak el a különböző épületszárnyak? Mi volt az épület sorsa és milyen átépítéseket láthatunk jelenleg? A séta során településünket érintő fontos eseményeket is felelevenítjük.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 70 perc.

 

„Isten veletek, ti boldog Vendelinek” – múltidéző séta Óbudán az eltűnt kiskocsmák nyomában

Városnéző séta Belső-Óbuda egykori és ma is létező kiskocsmáinak, vendéglőinek rövid bemutatásával. Séta útvonala a Fő tér – Laktanya utca – Hídfő utca – Kórház utca – Polgár utca – (aluljáró) Hídfő utca – Flórián tér – Vörösvári út – Zápor utca – Föld utca – Bécsi út – Nagyszombat utca – Lajos utca – Fő tér útvonal bejárása. A séta során az érdeklődők színes képet kaphatnak az óbudai szőlőkultúráról, a kiskocsmák, vendéglők világáról. A séta önköltséges ebéddel zárul Krúdy Gyula egykori törzshelyén, a Kéhli Vendéglőben.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 1,5 óra + ebéd.

 

Kurta kocsmatúra

Könnyű városi séta az Óbuda központjában hajdan működő kocsmák és vendéglők nyomában. Tarts velünk és megtudhatod, milyen szórakozóhelyek várták a szomjas és éhes vendégeket egykoron a Szentlélek tér - Fő tér - Hídfő utca - Kórház utca - Polgár utca - Tavasz utca - Laktanya utca övezetében. Ódon emlékek, friss élményekkel!

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 60 perc.

 

Felekezettörténeti séta

Óbuda vallásos élete a város történelméhez hasonlóan nagyon színes képet mutat. A séta során eme változatos vallási élet 18-20. századi színtereit járjuk be. Meglátogatjuk többek közt a pestisjárvány után emelt Szentháromság-szobrot, a Zichyek által építtetett, az ország egyik legszebb, rokokóba hajló szószékével rendelkező Szent Péter és Pál plébániatemplomot, Budapest egyik legkorábbi ma is működő, impozáns zsinagógáját, a főváros legrégebbi református templomát és az újrakezdést is szimbolizáló evangélikus templomot. A séta során, amennyiben lehetőség adódik, templombejárásokat is tartunk.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2-2,5 óra.

 

Vályogtól a toronyházig – „panelos séta”

A séta során a résztvevők megismerkedhetnek a megnövekedett lakásigények kielégítésére épülő, új technikájú, elgondolású és kivitelezésű óbudai lakótelepek létrejöttének történetével, a kísérleti elképzelésektől egészen a panelházak megszületéséig. A kísérleti lakótelep bemutatása után a Vörösvári út túloldalán épült szintén kísérleti jellegű komplexumokkal (Hunor utca, Hévízi út) foglalkozunk, majd áttérünk a panelházak építésének történetére. A séta végén az Óbudai Múzeumban külön vetítéssel megnézhető a szanálásokról és a panelházak építéséről szóló kb. 30 perces kisfilm összeállítás. A séta útvonala: Találkozás a McDonald’s előtt-Gyenes utca- Érc utca- Váradi utca-Vörösvári út (SZTK)-Körte utca-Hunor utca-Hévízi út-Hunor utca-Vihar utca-Szőlő utca-Flórián tér (park). A séta a Faluház előtti téren fejeződik be, illetve az Óbudai Múzeumban.

A séta a Vörösvári úti McDonald’s-tól indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Óbuda eltűnt utcái

A tematikus múzeumi séta témája és célja a különböző okok miatt - hídépítés, szanálás, panelépítés - eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésének, történetének, fontosabb épületeinek bemutatása Belső-Óbudán. Útvonal: Óbudai Múzeum – Fő tér – Lakatanya utca – Vöröskereszt utca – Harrer Pál utca - Miklós tér - Miklós utca - Kórház utca – Szentendrei út – aluljáró – Szent Flórián szobor – Serfőző utca – Templom utca - Kiskorona utca – Pacsirtamező utca – Szőlő utca előtti tér (a séta befejezése). A résztvevők indulás előtt kapnak egy fénymásolt Óbuda térképet, amely az 1880-as évek végén ábrázolja a séta során bemutatott utcákat, tereket, megkönnyítve a tájékozódást.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Barokk séta - Zichyek Óbudája

A 18. században a Zichy család töltött be meghatározó szerepet Óbudán, a török megszállás alatt elnéptelenedett várost egy csodálatos barokk forgataggá varázsolták. A séta során felkeressük Óbuda barokk és rokokó emlékeit, ezeken keresztül ismerjük meg a korszak történelmét és jelentős művészeti teljesítményeit. Ellátogatunk a Zichy kastélyba, megtudjuk miért is állították a Szentháromság szoborcsoportot és kik is azok a szentek, akik a Szent Péter és Pál főplébánia templom előtt strázsálnak. A séta állomásai: Zichy kastély udvara - Szentháromság szoborcsoport - Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobra - Szent Péter és Pál főplébánia templom - Kálvin köz - Fogadalmi oltár a Flórián téren

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 1,5 óra.

  

Adventi pillanatok a klarisszákkal – Városi séta

A séta során ellátogatunk a klarissza kolostor és templom romjaihoz (Mókus u., Perc u. sarok), ahol megismerkedhetünk az óbudai klarisszák történetével, az alapító, Piast Erzsébet királyné hosszú életének titkával és mecénási tevékenységével. Megtudhatjuk, hogy miért nem engedélyezte Zichy Péter az apácák visszatelepülését Óbudára 1712-ben és miért lett a televízió védőszentje Assisi Szent Klára, a rend alapítója.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama kb. 60 perc.

 

Krúdy karácsonya Óbudán - Fiktív adventi séta

Hogyan zajlott advent időszaka Óbudán a két világháború között? Hol vásárolhatták meg szeretteiknek a karácsonyi ajándékokat a helybeliek? Milyen népi szokásokat tartottak az ünnepi időszakban az itt lakók? Mindezeket hogyan láthatta az író, az Óbudán élő Krúdy Gyula? E kérdésekre kaphatunk választ adventi tematikus sétánkon, amelyen Krúdy szemszögéből vizsgáljuk meg és járjuk be az egykori Óbuda központját. A séta során bőven lesz szó kisboltokról, szokásokról, ételekről, vendéglőkről, amelyek megismerésében az író szavai és gondolatai is segítségünkre lesznek.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama kb. 60 perc.

 

Szeretettel várjuk látogatóinkat sétáinkon és rendezvényeinken!