Történeti séták

2021-01-05

Könnyű sétáink során felfelé nézünk, lefelé nézünk, fókuszálunk, elmosolyodunk, felkacagunk, rácsodálkozunk, megérintődünk, közelebb jutunk. Emberekhez. Óbudához. A legrégibbhez, az újabbhoz és a még újabbhoz. Kényelmes cipő javasolt, mert Óbudán macskakövet biztosan ígérhetünk!

A séták során bejárt útvonal hossza: 1,5 - 3 km

Időtartam: 60-150 perc

Sétáinkat az év során múzeumunk rendezvényeihez kapcsolódva hirdetjük meg, amelyekről honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak.

 

Kínálatunk:

Műhely, üzem, gyár I. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be: Goldinger-féle Jéggyár, Óbudai Dohánygyár/BRG, Óbudai Hajógyár, Kéky Imre Első (Asztalos) Szerszámgyár, Leipziger-féle Szeszgyár/Buszesz, Budapesti Harisnyagyár, Magyar Textilfestőgyár, Házgyár, Óbudai Gázgyár, Facsavargyár, Mezőgazdasági Gépgyár, Gép- és Felvonógyár, Hüttl/Aquincumi Porcelángyár, Óbudai malom, Szőnyeggyár, Selyemkikészítőgyár, RADELKIS, téglagyárak, Óbudai Harisnyagyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Műhely, üzem, gyár II. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be, sok egyéb között: Lenz-féle Bőrgyár, Meteor Pénzszekrénygyár, Goldberger Textilgyár, Jakab Leitner Kékfestőgyár, Kánitz-féle Kékfestőgyár, Král Kőfaragótelep, Spitzer Gerzson/Fürst-féle Kékfestő-Pamutkikészítőgyár, Kesztyűvarrótelep, Magyar Reszelőgyár, Magyar Csiszolókoronggyár, Atlantica Cipőgyár, Jagscha Károly Zongoragyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta Óbudán

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost. A séta állomásai: Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2,5 óra.

 

A Zichy-kastély titkai – Kastélytörténeti séta

Az óbudai Zichy-kastély nem csupán a Fő tér egyik legfőbb látványossága, de otthont ad több múzeumnak és kulturális programnak is. Bár a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket. Mikor és ki építette a kastélyt? Pontosan milyen funkciót láttak el a különböző épületszárnyak? Mi volt az épület sorsa és milyen átépítéseket láthatunk jelenleg? A séta során településünket érintő fontos eseményeket is felelevenítjük.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 70 perc.

 

„Isten veletek, ti boldog Vendelinek” – múltidéző séta Óbudán az eltűnt kiskocsmák nyomában

Az Óbudai Múzeum történeti és gasztronómiai sétáján a látogatók bepillantást kaphatnak az óbudai kiskocsmák, vendéglők, kávéházak világába. A séta során felkeressük a hajdani kiskocsmák helyszíneit, felidézve a régi óbudai vendéglátás hangulatát. Az érdeklődők komplex képet kaphatnak arról a színes gasztrokultúráról, amely a települést jellemezte és jóval több volt, mint a kockás asztalok világa. A séta útvonala: Óbudai Múzeum recepció – Szentlélek tér – Fő tér – Hídfő utca – Laktanya utca – Kórház utca – Flórián tér – Kiskorona utca – Mókus utca – Lajos utca – Korona tér.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra

 

Kurta kocsmatúra

Könnyű városi séta az Óbuda központjában hajdan működő kocsmák és vendéglők nyomában. Tarts velünk és megtudhatod, milyen szórakozóhelyek várták a szomjas és éhes vendégeket egykoron a Szentlélek tér - Fő tér - Hídfő utca - Kórház utca - Polgár utca - Tavasz utca - Laktanya utca övezetében. Ódon emlékek, friss élményekkel!

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 60 perc.

 

Felekezettörténeti séta

Óbuda vallásos élete a város történelméhez hasonlóan nagyon színes képet mutat. A séta során eme változatos vallási élet 18-20. századi színtereit járjuk be. Meglátogatjuk többek közt a pestisjárvány után emelt Szentháromság-szobrot, a Zichyek által építtetett, az ország egyik legszebb, rokokóba hajló szószékével rendelkező Szent Péter és Pál plébániatemplomot, Budapest egyik legkorábbi ma is működő, impozáns zsinagógáját, a főváros legrégebbi református templomát és az újrakezdést is szimbolizáló evangélikus templomot. A séta során, amennyiben lehetőség adódik, templombejárásokat is tartunk.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2-2,5 óra.

 

Vályogtól a toronyházig – „panelos séta”

A séta során a résztvevők megismerkedhetnek a megnövekedett lakásigények kielégítésére épülő, új technikájú, elgondolású és kivitelezésű óbudai lakótelepek létrejöttének történetével, a kísérleti elképzelésektől egészen a panelházak megszületéséig. A kísérleti lakótelep bemutatása után a Vörösvári út túloldalán épült szintén kísérleti jellegű komplexumokkal (Hunor utca, Hévízi út) foglalkozunk, majd áttérünk a panelházak építésének történetére. A séta végén az Óbudai Múzeumban külön vetítéssel megnézhető a szanálásokról és a panelházak építéséről szóló kb. 30 perces kisfilm összeállítás.

A séta útvonala: Találkozás a McDonald’s előtt - Gyenes utca - Érc utca - Váradi utca - Vörösvári út (SZTK) - Körte utca - Hunor utca - Hévízi út - Hunor utca - Vihar utca - Szőlő utca - Flórián tér (park). A séta a Faluház előtti téren fejeződik be, illetve az Óbudai Múzeumban.

A séta a Vörösvári úti McDonald’s-tól indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Óbuda eltűnt utcái

A tematikus múzeumi séta témája és célja a különböző okok miatt - hídépítés, szanálás, panelépítés - eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésének, történetének, fontosabb épületeinek bemutatása Belső-Óbudán. Útvonal: Óbudai Múzeum – Fő tér – Lakatanya utca – Vöröskereszt utca – Harrer Pál utca - Miklós tér - Miklós utca - Kórház utca – Szentendrei út – aluljáró – Szent Flórián szobor – Serfőző utca – Templom utca - Kiskorona utca – Pacsirtamező utca – Szőlő utca előtti tér (a séta befejezése). A résztvevők indulás előtt kapnak egy fénymásolt Óbuda térképet, amely az 1880-as évek végén ábrázolja a séta során bemutatott utcákat, tereket, megkönnyítve a tájékozódást.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Barokk séta - Zichyek Óbudája

A 18. században a Zichy család töltött be meghatározó szerepet Óbudán, a török megszállás alatt elnéptelenedett várost egy csodálatos barokk forgataggá varázsolták. A séta során felkeressük Óbuda barokk és rokokó emlékeit, ezeken keresztül ismerjük meg a korszak történelmét és jelentős művészeti teljesítményeit. Ellátogatunk a Zichy kastélyba, megtudjuk miért is állították a Szentháromság szoborcsoportot és kik is azok a szentek, akik a Szent Péter és Pál főplébánia templom előtt strázsálnak. A séta állomásai: Zichy kastély udvara - Szentháromság szoborcsoport - Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobra - Szent Péter és Pál főplébánia templom - Kálvin köz - Fogadalmi oltár a Flórián téren

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 1,5 óra.

 

Óbuda menetrend szerint – közlekedéstörténeti séta az omnibusztól napjainkig

Az Óbudai Múzeum új tematikus városi sétája a település tömegközlekedésének történetét próbálja bemutatni és részben bejárni, a XIX. század közepétől a XXI század elejéig. A séta alkalmával a résztvevők megismerkedhetnek a helyi és a távolsági tömegközlekedés kialakulásával, legfontosabb állomásaival, szakaszaival, az egyes járatokkal és járműtípusokkal, valamint a releváns nyomvonalakkal. Bemutatásra kerülnek a hajdani és a mostani végállomások, a már lerombolt óbudai remíz, illetve olyan ritkaságok, mint az első trolibusz vagy a soha el nem készült lanovka tervei. Megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen kölcsönhatással volt egymásra a rohamosan növekvő városrész és a tömegközlekedés, milyen szerepe van Óbudának a főváros és az agglomeráció viszonylatában. A séta nem tér ki az összes, a tömegközlekedésben korábban szerepet játszó járműtípusra (villamos, HÉV, autóbusz), azok pontos paramétereire és kronológiai történetükre, hanem összeségben vizsgálja a feltételeket, szereplőket és azok fejlődését, átalakulását.

A séta útvonala: Óbudai Múzeum recepció- Szentlélek tér – Tavasz utca – Fő tér – Laktanya utca – Kórház utca – Miklós utca – Szentendrei út – aluljáró – Flórián tér – Vörösvári út – óbudai remíz – Bécsi út – Hévízi út – Bogdáni út.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta

A szobornéző séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor. A szobrok történetén keresztül egyben ízelítőt kapunk Óbuda egy-egy jelentősebb eseményével, meghatározó személyiségével kapcsolatban. A séta alkalmával érintett szobrok: Szentháromság (Szentlélek tér), Szindbád, a hajós (Fő tér), Várakozók (Fő tér), Harrer Pál (Fő tér), Óbuda (Kórház utca), Fogadalmi oltár (Pacsirtamező utca – Serfőző utca sarka), Szent Flórián és Nepomuki Szent János (Templom tér)

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 1,5 óra.

 

Adventi pillanatok a klarisszákkal – Városi séta

A séta során ellátogatunk a klarissza kolostor és templom romjaihoz (Mókus utca – Perc utca sarok), ahol megismerkedünk a klarisszák történetével, a rend alapítójával, továbbá az óbudai kolostort alapító Piast Erzsébet királyné életével és mecénási tevékenységével. Az adventi időszak és Jézus születésének ünnepe az apácák életében mindig kiemelkedően fontos időszakot jelentett, amelynek a karácsonyi éjféli mise volt a megszentelt csúcspontja. Az ehhez kapcsolódó történet pedig arra is fényt derít, hogy miért éppen a televízió védőszentje lett Assisi Szent Klára…

Mindemellett megismerhetjük Erzsébet királyné hosszú életének, fiatalos energiájának egy varázserejű, a középkori királyi udvarokat is meghódító elixírhez fűződő titkát, a királyné csodaszerének receptjét pedig a séta résztvevői hazavihetik és akár otthon is elkészíthetik! 

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama kb. 60 perc.

 

Krúdy karácsonya Óbudán - Fiktív adventi séta

Hogyan zajlott advent időszaka Óbudán a két világháború között? Hol vásárolhatták meg szeretteiknek a karácsonyi ajándékokat a helybeliek? Milyen népi szokásokat tartottak az ünnepi időszakban az itt lakók? Mindezeket hogyan láthatta az író, az Óbudán élő Krúdy Gyula? E kérdésekre kaphatunk választ adventi tematikus sétánkon, amelyen Krúdy szemszögéből vizsgáljuk meg és járjuk be az egykori Óbuda központját. A séta során bőven lesz szó kisboltokról, szokásokról, ételekről, vendéglőkről, amelyek megismerésében az író szavai és gondolatai is segítségünkre lesznek.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama kb. 60 perc.

 

Szeretettel várjuk látogatóinkat sétáinkon és rendezvényeinken!