Törékeny Vágyak - új időszaki kiállítás az Óbudai Múzeumban

Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár

2018-12-12

„Törékeny vágyak – porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár”                                  

 

A másfélezer év óta Kínában, titkos recept alapján készített porcelánok nagyjából háromszáz éve kezdték el meghódítani Európát, hogy státuszszimbólumként a királyi, főúri családok asztalára kerüljenek. Az első európai porcelánok hosszas kísérletezések után, csupán az 1700-as évek elején születtek meg. A bonyolult technológia és a sokrétű szaktudás eredményeként létrejött különös szépségű, ragyogó fehérségű „használati tárgyak” azóta társai életünknek: részesei az ünnepeinknek, vagy éppen mindennapi pillanatainkat varázsolják ünnepivé. Látszólagos törékenységük ellenére dacolnak az idővel.

A nagyhírű hazai porcelángyárak mellett kevésbé ismert, hogy Óbudán is létezett porcelángyár. Hüttl Tivadar, kibővítve az édesapja által 1854-ben alapított üzletet, először egy porcelánfestő üzemet hozott létre, termékeinek kiváló minőségével elnyerve a „császári és királyi udvari szállító” címet. 1903-ban a Jász utcában, majd 1906-ban Óbudán gyárat is alapított, amely az 1951-es államosítást követően Aquincum Porcelángyárként működött tovább. Az évtizedek során az óbudai porcelánok meghódították I. Ferenc József királyi asztalát, emelték a nemesi és nagypolgári lakások eleganciáját, az 1950-es évektől pedig eljutottak a társadalom legszélesebb rétegeinek otthonába. Időközben természetesen a termékpaletta is változott: a Hüttl étkészletektől, asztali szervizektől az aquincumi figurális porcelánokig, vitrintárgyakig.

Az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítása sokoldalúan mutatja be e szerteágazó történetet. Nem csupán a két gyár történetét ismerteti, hanem betekintést enged a porcelán készítésének technológiájába, újításaiba, kísérleteibe is. A látogató megismerheti a termékpaletta sokszínűségét, változatosságát a királyi, nemesi, családi, kávéházi, szállodai szervizektől a panelházak vitrinjeiben felhalmozódó, mindenki számára ismerős nippekig. A kiállítás bemutatja az Aquincum Porcelángyár neves iparművész-tervezőit és legnépszerűbb vagy legkülönlegesebb alkotásaikat, továbbá a gyár egykori dolgozóinak személyes élményeit és az általuk készített, egyedi történettel bíró tárgyakat.

A kiállítás 2019. szeptember 29-ig látogatható.