Duplázunk NOVEMBERBEN

Emlékké nemesedett múlt - Zsidó emlékek Óbudán

November 4-i időpontunk BETELT! Új sétát indítunk NOVEMBER 11-én 10.00 órától

2018-11-04

Emlékké nemesedett múlt - Zsidó emlékek Óbudán - történeti séta.
A nagy érdeklődésre való tekintettel november 11-én 10.00 órakor indul újabb sétánk szintén BETELT. Nem tudunk több regisztrációt elfogadni.
 
A séta során többek közt beléphetünk Óbuda impozáns zsinagógájába is.
"Az osztrák Monarchiában fennálló valamennyi ilyenfajta vallási építmény között vitathatatlanul ez az itt csak nemrégiben felépített zsinagóga érdemli meg az első helyet, s ezt nem vitathatja el tőle sem a szép temesvári zsidó templom, sem – és még kevésbé – a régi prágai zsinagógák. Talán csak egyedül az amszterdami zsidó hitközség ízléses belső berendezésű, pompás épülete homályosíthatja el némiképpen."
(Franz Schams: Óbuda büszkesége: Az új zsinagóga 1822)
 

Az óbudai zsidó közösség története a középkorban kezdődött, majd a törökök kiűzése után, a 17. században a Zichy uradalom területére visszatelepülő lakosok között igen korán megjelentek az izraeliták is. A szabad királyi városokban nem telepedhettek le, Óbuda viszont befogadta őket. A 18. század utolsó harmadában a korabeli Magyarország egyik legnépesebb zsidó közössége Óbudán élt.
Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, helyszíneket, intézményeket, amelyek az óbudai zsidóság sorsát formálták.
Megtekintjük az egykori Zsidó utca, ma Lajos utca 163. szám alatt álló Landherr András tervezte, 1821-ben felavatott zsinagógát. A program a Goldberger Textilipari Gyűjtemény előtt fejeződik be. "A Goldberger..." című állandó kiállítást a séta részvevői ezen a napon ingyenesen tekinthetik meg. 

Helyszín: találkozó az Óbudai Múzeum Szentlélek téri recepcióján

Regisztráció kötelező: 
programok@obudaimuzeum.hu
06 1 250-1020