Budapest Art Week az Óbudai Múzeumban

egy karszalaggal akár minden programunkon résztvehet

2017-03-13

BAW program 2017 – Óbudai Múzeum

Programjaink előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Jegyvásárlás és regisztráció céljából keresse partnerünk, a Budapest Art Week honlapját.

 

A Zichy Kastély titkai – történeti séta

Az óbudai Zichy kastély nem csupán a Fő tér egyik legfőbb látványossága, de otthont ad több múzeumnak és kulturális programnak is. Bár a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket. Mikor és ki építette a kastélyt? Pontosan milyen funkciót láttak el a különböző épületszárnyak? Mi volt az épület sorsa és milyen átépítéseket láthatunk jelenleg? A séta során a barokk korszak Óbudát érintő fontos eseményeit is felelevenítjük

Találkozó Időpont: 2017. 04.18. 16:30 óra

Találkozó helyszíne: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 40 fő

„Óbuda eltűnt utcái” – történeti séta

Egyszer volt, holt is volt - teszik fel sokan a kérdést, akik a szürke panelrengetegben keresik a valamikori, ódon Óbuda utcácskáit, házait. Az múzeumi séta során a résztvevők megismerkedhetnek ezeknek a különböző okok miatt (hídépítés, szanálás, panelépítés) eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésével, történetével és fontosabb épületeivel Belső-Óbudán. A program során felidézzük a régi városrész elfelejtett hangulatát és világát.

Találkozó Időpont: 2017. 04.19. 17:00 óra

Találkozó helyszíne: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 40 fő

„Játék a városban” – kurátori tárlatvezetés

Tárlatvezetésre invitáljuk a látogatót egy olyan állandó gyűjteményben, ahol a kiállításrendezési koncepció elmozdul a korábbi - fiúknak-lányoknak szánt játékok - megközelítéstől, helyette a gyűjteményi anyag minél szélesebb körű bemutatását célozza meg és a tárgyi anyag jellegéből kiindulva egy városi teret vizionál, ami így ráadásul az Óbudai Múzeum várostörténeti profiljához is illeszkedik. Az egyes színterek jól definiált hátteret adnak az adott műtárgyi egységekhez, így jelenítve meg Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári és szocialista játékait, többek között babákat, bababútorokat, autókat, építő- és társasjátékokat, lemezjátékokat. A város tematikájába berendezett körülbelül 1200 tárgyon keresztül nyomon követhetjük a játékgyártás történetét, a játék szerepét a gyermek személyiségfejlődésében, az alkalmazott gyártási technológiát, anyaghasználatot, formatervezést.

Időpont: 2017. 04.20. 15:00 – 16:30

Helyszín: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 30 fő

„Kéktúra” – tematikus tárlatvezetés

A „Kéktúra” keretében az Óbudai Múzeum muzeológusa speciális tárlatvezetést tart a hazai kékfestésről és kartonnyomásról a Goldberger gyár öt nagy korszakán keresztül. Ennek keretében a látogatók bepillantást nyerhetnek a korai, 18. század végi kékfestés-és kartonnyomás eszközkészletébe, technikájába, technológiájába, a kézi nyomás, majd a fokozatosan gépiesített, nyomott mintás textilkészítés rejtelmeibe és az emögött álló művészeti koncepcióba is. A színes kelmenyomás történetén keresztül feltárul a magyar mintakincsgyűjtés és a reformkor nemzeti ellenállásának története, élén az ikonikus kékfestővel. A tárlat 4. korszakában arra is választ kaphatnak a látogatók, hogy a vegyi ipar fejlődésével mikor és hogyan váltotta fel a természetes színezőanyagokat a modern korszak innovációja, a szintetikus indigó és a szintetikus kelmék, amelyek ezer színben pompázhattak például Goldberger Bermberg Parisette néven is.

Időpont: 2017. 04.21. 16:30 – 18:00

Helyszín: Goldberger Textilipari Gyűjtemény, 1036 Bp., Lajos utca 136-138.

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 30 fő

„Emlékké nemesedett múlt” – zsidó emlékek Óbudán – történelmi séta

Az óbudai zsidó közösség története a középkorban kezdődött, majd a törökök kiűzése után, a 17. században a Zichy uradalom területére visszatelepülő lakosok között nagyon hamar megjelentek az izraeliták is. A szabad királyi városokban nem telepedhettek le, Óbuda viszont befogadta őket. A 18. század utolsó harmadára Óbuda lett a korbeli Magyarország egyik legnépesebb zsidó közössége. Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, felkeressük azokat a helyszíneket, bemutatjuk azokat az egykori intézményeket, amelyek Óbuda zsidó közösségét alakították, meghatározták. Kiderül, ki volt Óbuda első zsidó lakosa, hogy hány zsinagógája volt az évszázadok alatt az óbudai zsidóságnak, és megtudhatjuk, mi is az a mikve.

Találkozó időpontja: 2017. 04.23. 11:00 óra

Találkozó helyszíne: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 30 fő