Macskaköves este MÁRCIUSBAN - Óbuda 1956

Dobor Dezső, sportújságíró, az Olimpiának indult... című könyv szerzője

2017-02-15

Dobor Dezső, sportújságíró, az Olimpiának indult... című könyv szerzője: 
„Menj ki az olimpiára, többet használsz a hazádnak” - A melbourne-i olimpia, 1956
 
IDŐPONT: március 9. 18:00 óra
 
A magyar sport történetének talán legnehezebb próbatétele volt a melbourne-i olimpián való részvétel: a forradalom megtorlásával egyidejűleg, a Föld túloldalán helytállni a hazáért, miközben sportolóink azt sem tudják, milyen is az a "haza", amelyért küzdenek. A több mint 100 fős olimpiai csapatnak négy óbudai kötődésű résztvevője is volt: Gyarmati Dezső és Markovits Kálmán a vízilabda-válogatott tagjai, Fábián László kajakozó és Iglói Mihály atlétikaedző.
 
Vendégünk, Dobor Dezső a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnökségi tagja, a Magyar Sportújságíró Szövetség alelnöke, kilenc olimpiát tudósított végig. Könyve írásakor felvette a kapcsolatot a 60 évvel ezelőtti főszereplőkkel, akik meséltek arról, miként élték meg a felemelő, egyben szomorú napokat, hogyan tudtak a versenyekre összpontosítani, illetve az ötkarikás játékok után miért a hazatérés vagy éppen az emigráció mellett tették le voksukat. 
Az előadás során számos drámai vagy éppen humoros történetre, kulisszatitokra derül fény, továbbá óbudai olimpikonjaink sorsát is megismerhetjük ."