ILYEN VOLT - Századok karácsonya. Családi délelőtt

2015-12-06

2015. december 6-án, vasárnap délelőtt 10 óra előtt nem sokkal kezdtek gyülekezni azok a családok, akik az Óbudai Múzeum adventi családi délelőttjére érkeztek.

Diamant Lívia múzeumpedagógus vezetésével a gyerekek elemlámpával a kezükben indultak az elsötétített kiállításba, ahol a műtárgyak közé rejtve régi és modern karácsonyok kellékei várták őket. A középkor óta hagyományos alma, a 20. század első feléből származó betlehem, vagy a ’70-es évekre jellemző karácsonyi izzósor mind-mind azt a célt szolgálták, hogy a gyerekek végigkövethessék, miként változtak a karácsonyi ünnepkör szokásai az évszázadokon keresztül.

A gyermek tárlatvezetés végén mindenki elkészíthette saját karácsonyi füzérét, mialatt a szülőket Viszket Zoltán kurátor vezette végig a Szent Péter és Pál Főplébánia története című időszaki kiállításon. 

Az ingyenes programról az Óbuda Média rövid kisfilmet készített, amely itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=vpmntOggD5A

 

 

10.00 Karácsonyi időutazás - mesés tárlatvezetés gyerekeknek

Miért kerül mák a bejglibe? Miért akasztunk a fenyőre díszeket? Egyáltalán lehetett e gróf Zichy Miklósnak karácsonyfája? Az elsötétített kiállításban, zseblámpa fényénél tett sétánk során minden kérdésre választ kapunk!

11.00 Karácsonyi füzér készítése gyerekeknek

11.00 Karácsonyi ünnepkör Óbudán - tárlatvezetés felnőtteknek

Az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia története című időszaki kiállításunkat ezúttal a karácsonyi ünnepkör szemszögéből, a kurátor segítségével szemléljük.

 

 

Szeretettel várunk mindenkit 2016 adventjén!