Digitális múzeum - Közösségi infógyűjtés az Óbudai Múzeumban

2015-12-06

 

2015 szeptemberében az Óbudai Múzeumban is bevezetésre került a MúzeumDigitár múzeumi gyűjteménykezelő és publikációs szoftver, amelynek segítségével a műtárgyak digitális reprodukciói (fotó + leírás) gyűjteménykezelő adatbázisba kerülnek feltöltésre, a műtárgyakról tudható információk könnyen visszakereshetők és webes felületen is megjeleníthetőek. Az Óbudai Múzeumban zajló digitalizálási projekt célja a múzeum gyűjteményének elektronikus feldolgozása és a széles közönség számára történő hozzáférhetővé tétele. A digitális közzététel mindemellett lehetővé teszi a szélesebb közönség bevonását a múzeumi tárgyakról tudható információk gyarapításába is.


Az első Közösségi Infógyűjtő (angolul crowdsourcing) kampányt az Óbudai Múzeum október végén indította a Facebook-on, melynek keretében a múzeum eredeti fényképgyűjteményének feldolgozásához kéri a látogatóközönség segítségét.

A kampány segítségével a múzeum a közönség tudását felhasználva, a közönséggel összefogva szeretné továbbépíteni fényképgyűjteményi adatbázisát. A műtárgyak adatainak minél részletesebb ismerete elősegíti Óbuda történetének feltárását, a múzeumi szakemberek és kutatók munkáját, az érdeklődők hiteles tájékoztatását.

A számítógépes, online gyűjteményi katalógusok létrehozásával a kutató- és látogatóközönség számára elektronikus úton elérhetővé válnak a kulturális örökség gyűjteményünkben fellelhető darabjai a hozzájuk kapcsolódó fotókkal, dokumentumokkal és audiovizuális anyagokkal együtt.

A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő adatbázisban jelenleg 39 múzeum 259 gyűjteménye és 19.800 műtárgya található. A MúzeumDigitár kiépítésével és a gyűjteményi katalógusok internetes publikálásával a szakemberek, illetve a hozzánk érkező kutatók és távoli felhasználók információhoz jutási igényeit széleskörűen ki tudjuk elégíteni. A fejlesztés megvalósulásával a múzeum bekapcsolódhat a hazai és nemzetközi tudományos életbe, illetve a tudományos ismeretterjesztés, szórakoztató ismeretátadás egyre bővülő digitális platformjába.

Az Óbudai Múzeum digitalizálási projektje pályázati pénzből valósul meg: 2015 tavaszán az EMMI múzeumok szakmai támogatására kiírt pályázatán 5,5 millió forintot nyert el, amit a múzeum által őrzött kulturális javak digitalizálásához szükséges korszerű technikai eszközök beszerzésére fordít.

 

További információ a digitalizálással kapcsolatban: MúzeumDigitár

 

Az Óbudai Múzeum Facebook oldalán hetente frissülő, archív fotók albumát itt találja.

 

Köszönünk minden információt, megosztást!