Az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia története

2015-12-05

Az Óbudai Múzeum és az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia közösen rendezett kiállítása bemutatja a főplébánia, a gyülekezet és a templom újkori történetét.
Az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia millenniumi ünnepségsorozatához kapcsolódó kiállítás 2015. április 23. és 2016. március 31. között tekinthető meg az Óbudai Múzeumban. Kísérő tárlat: Mák Péter fotográfiái a főplébánia templomról.

 

Az öt egységből felépülő kiállítást a látogató „körmenet-szerűen” végigjárva ismerheti meg. Az első egység – a körmenet kiindulópontja – a templom, a gyülekezet és a plébániatemplom mintegy 300 éves történetét tekinti át.

A második egység a katolikus körmenetet és a hozzá kapcsolódó tárgyakat mutatja be, valamint azt, hogy mi volt a körmenetek szerepe az óbudai katolikus közösség körében és ezt hogyan gyakorolták.

A kiállítás harmadik egységében a szentmiséket és a hozzá kapcsolódó eszközöket, a negyedikben a katolikus egyletek megalakulását és szerepét, az ötödik egyben utolsó szekcióban az életfordulók szertartásait (pl. bérmálás, esküvő, temetés stb.) az otthonban megjelenő vallást és a zarándoklatot mutatja be a tárlat óbudai történeteken keresztül.

 

A kiállítás érdekessége, hogy több olyan 18. századi műtárgyat is a nagyközönség elé tár, amelyek a Szent Péter és Pál Főplébánia „kincsestárából” kerülnek a kiállításba és eddig soha sehol nem voltak kiállítva, így nem láthatták az érdeklődők.

Ilyen az egyik 1766-ból származó kehely vagy a 18. századból származó votív tárgyak. A 18. században elterjedt hagyomány szerint a hívek a betegségtől való megmenekülés vagy a gyógyulás reményében apró ötvöstárgyakat - úgynevezett votívokat - adományoztak szentjeiknek. Ezek a gyakran részletesen kidolgozott ezüstlemezekből készült tárgyak legtöbbször a gyógyulást váró testrészt (pl. láb, szem, fül, orr, szív) ábrázolták.
Az 1777-es Mirákulumos könyv az óbudai-kiscellhez kötődő csodálatos gyógyulások történeteit írja le, típusonként csoportosítva. Összesen huszonkét gyógyulásról és ötvenegy csodáról tesz említést a szerző, de a Csodatévő Mária Kegyszobor legelső ruháját is megtekinthetik a látogatók, ha ellátogatnak a kiállításra.

A kiállítás megtekinthető: 2015. április 24-2016. március 31.