Kulturális Örökség Napjai 2015. szeptember 19-20.

2015-09-19

A Kulturális Örökség Napjai Európa legjelentősebb épületlátogató hétvégéje. A „nyitott kapuk” néven is ismert hétvége célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét épített örökségünk szépségeire, egyben sérülékeny mivoltára. 2015. szeptember 19-20-án ingyenes városfelfedező sétákkal várjuk az Óbuda épített öröksége iránt érdeklődőket.

 

Sétáink:

2015. szeptember 19. szombat

11.00 óra: Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta Óbudán

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd Budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.
A séta állomásai: Ferences Kolostor és Templom romjai – Klarissza Kolostor maradványai – Középkori Piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei

A sétát vezeti: dr. Mojzsis Dóra régész

Időtartam: 2 óra

Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

 

15.00 óra: Sorscsapások, védőszentek és fogadalmak a barokk Óbudán

A séta során felkeressük Óbuda barokk és rokokó emlékeit, ezeken keresztül ismerjük meg a korszak történelmét és jelentős művészeti teljesítményeit. Ellátogatunk a Zichy-kastélyba, megtudjuk miért is állították a Szentháromság szoborcsoportot és kik is azok a szentek, akik a Szent Péter és Pál Főplébánia templom előtt strázsálnak.
A séta állomásai: Zichy kastély udvara - Szentháromság szoborcsoport - Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobra - Szent Péter és Pál főplébánia templom - Kálvin köz - Fogadalmi oltár a Flórián téren

A sétát vezeti: Karsai-Diamant Lívia művészettörténész

Időtartam: 80 perc

Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

 

2015. szeptember 20. vasárnap

15.00 óra: Krúdy-séta

„Ott szállott partra, ahol, ahol lehetett, akár csak egy sekélyes, reménytelen parton is, ahol elhasznált pléh kályhacsövek, lyukas bádog gyermekfürösztő teknők, öregasszonyok megfoltozhatatlan edényei (ibrikei) között, ahol a hasznavehetetlen tárgyak között hasznavehetetlennek érezte már önmagát is.”
Krúdy Gyula életének utolsó három évét töltötte Óbudán. A séta során felkeressük az itt töltött évek színhelyeit, felidézzük életének meghatározó állomásait. A látogatók részleteket hallhatnak az író óbudai helyszínekről szóló írásaiból.
A séta állomásai: Fő tér - Flórián-szobor - Korona Kávéház (ma: Óbudai Társaskör) - Krúdy-ház (Korona tér 1.) - Kéhli vendéglő – Krúdy-szobor (Mókus u. 22.) - „Százesztendős emberek utcája” (Mókus utca, óbudai rakpart) - Árpád híd, budai hídfő

A sétát vezeti: Felbermann Judit irodalmár

Időtartam: 80 perc

Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

 

 

Minden programunk ingyenes. Regisztráció nem szükséges.

Bővebb információ:

Polgár Mónika: 1/250-1020 vagy polgar.monika@obudaimuzeum.hu

A Kulturális Örökség Napjai teljes programját itt találja.

 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény programjáról itt olvashat.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!