Ars Sacra Fesztivál 2015. szeptember 19-27.

2015-09-19

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse, melyhez évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál idén 2015. szeptember 19-27. között zajlik. Az Óbudai Múzeum ingyenes előadással, tárlatvezetéssel és városi sétákkal várja a nagyközönséget.

 

Programjaink:

Előadás

2015. szeptember 24. csütörtök

 • 18.00 Szakrális ötvöstárgyak a Szent Péter és Pál Főplébánia templom kincseiből

Az előadás az Óbudai Múzeum "Szent Péter és Pál Főplébánia története" című időszaki kiállításához kapcsolódik. Érdekessége, hogy olyan szakrális ötvöstárgyakkal ismerkedhetnek meg látogatóink (ezüst votívokkal, smaragdos monstranciával, sárkányos gyertyatartóval), amelyek a Szent Péter és Pál Főplébánia „kincsestárából” kerültek időszaki kiállításunkba és eddig soha nem voltak láthatóak. Megismerhetjük e tárgyak liturgikus szerepkörét, művészettörténeti előképeiket, díszítésük szimbolikáját.

Előadó: Orosz Diána művészettörténész

Időtartam: 60 perc

(Az időszaki kiállítás megtekinthető az előadás előtt.)

 

Városfelfedező séták

2015. szeptember 19. szombat

 • 11.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink - Régészeti séta Óbudán.

  A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd Budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.
  A séta állomásai: Ferences Kolostor és Templom romjai – Klarissza Kolostor maradványai – Középkori Piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei

  A sétát vezeti: dr. Mojzsis Dóra régész

  Időtartam: 2 óra

  Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

 

 • 15.00 Sorscsapások, védőszentek és fogadalmak a barokk Óbudán.

  A séta során felkeressük Óbuda barokk és rokokó emlékeit, ezeken keresztül ismerjük meg a korszak történelmét és jelentős művészeti teljesítményeit. Ellátogatunk a Zichy-kastélyba, megtudjuk miért is állították a Szentháromság szoborcsoportot és kik is azok a szentek, akik a Szent Péter és Pál Főplébánia templom előtt strázsálnak.
  A séta állomásai: Zichy kastély udvara - Szentháromság szoborcsoport - Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobra - Szent Péter és Pál főplébánia templom - Kálvin köz - Fogadalmi oltár a Flórián téren

  A sétát vezeti: Karsai-Diamant Lívia művészettörténész

  Időtartam: 80 perc

  Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

 

2015. szeptember 26. szombat

 • 14.00 Felekezeti séta

Óbuda vallásos élete a város történelméhez hasonlóan nagyon színes képet mutat. A séta során eme változatos vallási élet színtereit járjuk be. A séta állomásai többek között: az Óbudai Szentháromság-szobor, a Szent Péter és Pál templom a szalézi rendház, a zsinagóga épülete, a Kálvin közi református templom és parókia. Emellett megismerkedhetünk az óbudai evangélikus gyülekezet történetével, valamint az új vallási mozgalmak megjelenésével Óbudán (Hetednapi Adventista Egyház, Metodista Egyház, Magyar Evangéliumi Testvérközösség, Krisna-tudatú Hívők közössége). A vallás gyakorlásának ténylegesen szabad voltára – vagyis arra, hogy senkit nem érhet a vallása miatt hátrányos megkülönböztetés – Magyarországon, így Óbudán is egészen 1990-ig kellett várni. Ennek köszönhetően viszont egyre inkább visszatér Óbuda vallásos életének színes kavalkádja, a jelenleg működő 8 egyházával és több mint kéttucatnyi templomával, imaházával, kápolnájával és megannyi emlékművével, érdemes tehát végigjárni ezeket a helyszíneket.

A séta során belülről is megtekintjük a Szent Péter és Pál templomot, a református templomot, az evangélikus templomot és az Óbudai Zsinagógát.

A sétát vezeti: Viszket Zoltán történész

Időtartam: 2 óra

Találkozó az Óbudai Múzeum recepcióján (bejárat a Szentlélek tér felől).

 

Tárlatvezetés

2015. szeptember 22. kedd

 • 11.00 "Ezer év egy szelete"

Tárlatvezetés az "Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia története" című időszaki kiállításban. Az Óbudai Múzeum és az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia közösen rendezett kiállítása bemutatja a főplébánia, a gyülekezet és a templom újkori történetét. Az öt egységből felépülő kiállítást a látogató „körmenet-szerűen” végigjárva ismerheti meg.

Vezeti: Viszket Zoltán történész

Időtartam: 70 perc

 

További információ:

Polgár Mónika: 1/250-1020 vagy polgar.monika@obudaimuzeum.hu

Az Ars Sacra Fesztivál teljes programját itt találja.