Múzeumok Éjszakája 2015 - ILYEN VOLT!

2015-06-20

Töltsd velünk ezt az éjszakát 2016-ban is!

 

Programjaink voltak:

16.00-02.00 között folyamatosan:

Mi lett volna, ha…? Próbáld ki a meg nem történt lehetőségeket!
A Zichy-kastély kertjében egyetlen éjszakára felépülő, térbeli játékunkban egy rejtélyes műkincs élettörténete bontakozik ki. A középkori műkincs kalandos sorsát végigjárva nem csak 700 év igaz történetet járhatod végig, hanem kipróbálhatod azt is, mi lett volna, ha… ha minden egy kicsit másként történik. A játék döntések és választások sorozatából áll, és ahogyan a való életben, itt sincs jó vagy rossz választás. És néha bizony a szerencse irányít...

A játékhoz szükséged lesz egy pénzdarabra!

 

16.00-02.00 között folyamatosan: 

Szabadulójáték a Zichy-kastély lakatlan szárnyában…
Két témával is kitelepül a PÁNIQ SZOBA a Zichy Kastélyba. Itt nincs horror és ijesztgetés, de garantált az adrenalin emelkedés! Csak ezen az estén nyílik meg a játékosok előtt a Zichy Kastély lezárt Északi szárnya. Ebben a logikai játékon alapuló csapatjátékban a legfőbb cél, hogy 30 perc alatt a játékosok megtalálják a végső kijutáshoz szükséges kulcsot. Csak összehangolt csapatmunka segítségével lehet kijutni a szobából. A játékban 2-8 fős csapatok vehetnek részt.

A két szoba tematikája:

Ez szellemes!

A Zichy család uradalmi központjaként a barokk kastélyt Zichy Miklós építette az 1750-es években. Ismeretlen eredetű korabeli iratok arról tesznek említést, hogy az éj leple alatt Zichy Miklós rendszeresen felkereste a kastély egy félreeső szobáját és magára zárta az ajtót. A beszámolókból az is kiderül, hogy a kastélyban hirtelen hűvössé vált a levegő, füst szűrődött ki az ajtók alól. A mendemondák szerint szellemidéző szeánszokat tartottak a helyiségben.

A Zichy család 1766-ban váratlanul elhagyta a kastélyt. A következő két évszázadban az épület hányattatott sorsot élt át. A 20. század közepén régészeti feltárások kezdődtek az igencsak leromlott állagú kastélyban, de a munkát furcsa jelenségek kísérték. 1978 tavaszán hirtelen felszámolták a kutatásokat és azóta senki sem lépett be a szoba területére. Van merszed belépni?

 

Találd meg a pestis ellenszerét!

Óbudán újra felbukkant a pestisvírus! Legyél Te az, aki megmenti százezrek életét! Találd meg az évszázadokkal ezelőtt elrejtett ellenszert!

Az 1700-as években Európa szerte pestisjárvány pusztított, amely Óbudát sem kímélte. A Zichy család orvosa azonban kifejlesztett egy ellenszert. Amikor 1766-ban a Zichy családtól a kincstár elperelte a kastélyukat, Zichy Miklós özvegye, Berényi Erzsébet minden ingóságát magával vitte, de – a kutatók szerint bosszúból – a pestis ellenszerét elrejtette, nehogy megtalálhassák. Ez most, 2015-ben akár megmenthetné Óbudát a járvány fenyegetésétől. Segíts az Óbudai Járványügyi Hatóság szakembereinek megtalálni az ellenszert!  

Regisztráció: polgar.monika@obudaimuzeum.hu,  június 15. és június 19. között, 13.00 óráig. Regisztrálni a szabad helyek függvényében a helyszínen is lehetséges.

 


17.00-18.00

Emlékké nemesedett múlt – Zsidó emlékek Óbudán - Várostörténeti séta

Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, felkeressük azokat a helyszíneket, bemutatjuk azokat az egykori intézményeket, amelyek Óbuda zsidó közösségét meghatározták.

Bár az Óbudai Zsinagóga szombat napközben zárva tart, ezen a napon a "Nyitott zsinagógák éjszakája" alkalmából lehetőség van belülről is megcsodálni Budapest legrégebbi zsinagógáját 22 órától hajnal 4 óráig.

 

18.00-19.00

Swing show a Keep Swinginggel
A swing tánc magába foglalja mindazokat a táncokat, amelyek – elsősorban az USA területén – az 1920-50-es évek között alakultak ki, és az akkor divatos klasszikus jazz, swing zenére táncolták. Megidézzük az 1920-as évek Amerikáját profi táncosokkal, élő zenével és a korszakhoz illő kosztümökkel.


20.00-21.30

Gájer Bálint élő koncert
Gájer Bálint a TV2 The Voice tehetségkutatójának második helyezettje, az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén A Dal című műsorban döntőbe jutott, Fonogram díjas előadóművész. Michael Bublé, Frank Sinatra és Ray Charles dalai mellett olyan klasszikusok is felcsendülnek, mint a Skyfall, a Moves like Jagger vagy a Wonderwall. Az igényes szórakozás garantált a swing, a latin és a rock’n’roll pezsdítő ritmusaival! A zenekar és a táncosok produkcióját nézve és hallgatva nehéz lesz ülve maradni…

 

19.00 és 22.00

Tárlatvezetés – „Óbuda – Egy város három arca” című állandó kiállításban

 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény programjait itt találod.

A Múzeumok Éjszakája 2015 teljes programját itt olvashatod.

 

A fotókat Sárospataki Györgyi és Kocsis László készítette.