Régészet Napja 2015. május 30. - Ingyenes régészeti séta

2015-05-29

A Régészet Napja célja a régészet mint tudomány bemutatása, a régészeti kutatások friss eredményeinek népszerűsítése. A résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek az ország 30 pontján színes programokkal várják az érdeklődőket.

Az Óbudai Múzeumban május 29-én, pénteken elsősorban az iskoláscsoportokat, május 30-án, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várjuk ingyenes programjainkra!

 

Május 29. péntek 10-15 óra között

"Kincsek a föld mélyén" - régészóra a múzeumban

Kiállításunkban gyereknyelven mutatjuk be, milyen egy régészeti feltárás, hol, és miért pont ott kezdenek el kutatni a szakemberek, majd miként kerülnek a tárgyak az ásatásokról a múzeumokba? Ebben segítségünkre lesz egy eredeti, „in situ” régészeti ásatási helyszín, amely a kiállítás padlózatát megbontva mutat be három különböző történeti korszakot. Múzeumi interaktív ásatási ládánk segítségével megtanuljuk a precíz tárgykiemelést és gyakoroljuk az előkerült leletek összeillesztését, hiszen fontos információt hordozhat akár egyetlen apró töredék is. A foglalkozás végén pedig középkori óbudai templomokról és a királynéi várról készült háromdimenziós rekonstrukciókon vizsgáljuk, hogyan áll össze egésszé a tudományos munka során megszerzett információ.

Korosztály: 1-4. évfolyam

Időtartam: 60 perc

Előzetes bejelentkezés szükséges:

Polgár Mónika 1/250-1020 vagy polgar.monika@obudaimuzeum.hu

 

Május 30. szombat 10-12 óráig

"Rejtett középkor" - régészeti séta Óbudán

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád-híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja.

Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi, majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

Felkeressük a város egykori határán álló ferences kolostor és templom romjait, a Piast Erzsébet által támogatott klarisszák kolostorának maradványait, a középkori piacteret és Óbuda egyetlen, ma is álló középkori eredetű lakóházát. Továbbá - a Régészet Napja alkalmából - lehetőség nyílik felkeresni két, ritkán látogatható emléket is. Az Óbudai Múzeum pincéjében a 14. századi, gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete látható, a református templom és parókia pincéje pedig az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékeit rejti.

 

Korosztály: 14-99 éves korig

Időtartam: 120 perc

Bejárt útvonal hossza: kb. 2 km

Gyülekező: az Óbudai Múzeum bejáratánál (Szentlélek tér felől)

Előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

A Régészet Napja 2015 teljes programját itt találja.