Macskaköves esték - PROGRAMVÁLTOZÁS!!!

2015-02-26

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy betegség miatt a 2015. február 26-án, csütörtökön este 18 órakor kezdődő „Macskaköves esték” előadássorozatunk programja megváltozott. A tatai várkastély története helyett Dr. Magyar Károly, a Budapesti Történeti Múzeum ásatásvezető régésze tart előadást a budavári királyi palota rekonstrukciójáról. Megértésüket köszönjük, szeretettel várjuk Önöket!

 

2015. február 26-án, csütörtökön este 18 órakor „Macskaköves esték” című sorozatunk keretében újabb izgalmas előadás során követhetjük nyomon középkori váraink feltárását. Schmidtmayer Richárd régész, a tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatóhelyettesének segítségével Tata várkastélyának történetét ismerhetjük meg.

A tatai várat a Lackfiaktól elvett birtokon Zsigmond király építette fel 1400 körül. 1426-tól a király a Rozgonyiaknak adta zálogba, tőlük csak Mátyás király váltotta ki, majd ki is bővítette. II. Ulászló idején épült a várudvar reneszánsz loggiája. A török veszély miatt, Buda 1541-es eleste után egy második külső védőfal épült, sarkán egy nagy rondellával. Ennek ellenére 1558-ban elfoglalták a törökök. 1566-ban került újra keresztény kézre. Ezután olasz rendszerű bástyás várrá építették át 1577-ig.

A török korban többször gazdát cserélt, legismertebb ostroma 1597-ben volt, amikor Pálffy Miklós csellel szerezte meg a töröktől. 1727-ben az Eszterházyak vették meg a várat és a birtokot. Ezután jelentősen átalakították a várat: az egyetlen, még meglévő középkori lakótornyot is átépítették. Az Eszterházyak alatt nyerte el mai, romantikus stílusát. A Fellner Jakab uradalmi építőmester által 1755-ben épített bejáró a mai napig a vár fő megközelítési útja. A Kuny Domokos Múzeum 1954 óta működik a várban. A virtuális rekonstrukció az egykori királyi vadászkastélyt mutatja be a nézőknek.

Kapcsolódó kiállítás: Középkori Várak - Virtuális vártúrák

Itt találhat még több érdekességet a virtuális vártúrák technikai háttérről, az alkotófolyamatról: virtualisvarturak.hu

 

Az előadás kiállítási belépőjeggyel látogatható.

 

Következő alkalom:

2015. március 12. csütörtök 18 óra

„Óbuda középkori emlékei a régész szemével” Előadónk: dr. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum régész-főmuzeológusa.

 

További információ:

Falus Ildikó 1/250-1020 vagy falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

 

Sok szeretettel várjuk a középkor világa iránt érdeklődőket!