Idegenvezetői Világnap - Tárlatvezetések, Krúdy-séta

2015-02-19

1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetői Világnap, amelyen az idegenvezetők ne csak külföldi vendégeiknek, hanem a hazai közönségnek is tartsanak ingyenes vezetéseket, hogy felkeltsék a városvezetők, a média, a helyi lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. 1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot. Idővel az esemény egy hetes fesztivállá nőtt.

A budapesti idegenvezetők szinte a kezdetektől csatlakoztak az eseményhez, amely mára több napos programmá nőtte ki magát. Ezeken a napokon az idegenvezetők társadalmi munkában mutatják be fővárosunkat, varázsolják a hétköznapokban oly sokat rótt utcákat emberközelivé, megmutatva múltját és jelenét, kultúráját és értékeit. Az esemény alkalmával számtalan múzeum és intézmény nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt és egyre többen csatlakoznak érdekes attrakciókkal, lehetővé téve a betekintést fővárosunk rejtett kincseibe.

Az Óbudai Múzeum  programjai:

  • Krúdy-séta:

„Ott szállott partra, ahol, ahol lehetett, akár csak egy sekélyes, reménytelen parton is, ahol elhasznált pléh kályhacsövek, lyukas bádog gyermekfürösztő teknők, öregasszonyok megfoltozhatatlan edényei (ibrikei) között, ahol a hasznavehetetlen tárgyak között hasznavehetetlennek érezte már önmagát is.”

Krúdy Gyula életének utolsó három évét töltötte Óbudán. A séta során felkeressük az itt töltött évek színhelyeit, felidézzük életének meghatározó állomásait. A látogatók részleteket hallhatnak az író óbudai helyszínekről szóló írásaiból.

A séta állomásai: Fő tér - Flórián-szobor - Korona Kávéház (ma: Óbudai Társaskör) - Krúdy-ház (Korona tér 1.) - Kéhli vendéglő – Krúdy-szobor (Mókus u. 22.) - „Százesztendős emberek utcája” (Mókus utca, óbudai rakpart) - Árpád híd, budai hídfő

Időtartam: kb. 70-80 perc

Időpont: 2015. február 19. csütörtök 10 óra.

A sétán a Múzeum pénztárában megváltott belépőjeggyel lehet részt venni. 

 

2015. február 20. péntek 15 óra

2015. február 21. szombat 11 óra

Időtartam: kb. 70 perc

 

A múzeum kiállítási belépőjeggyel látogatható, a tárlatvezetések ingyenesek.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény programjairól itt talál bővebb információt.

Az Idegenvezetői Világnap teljes budapesti programját itt találja.

 

Regisztráció és bővebb információ:

Falus Ildikó 1/250-1020 vagy falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

 

Sok szeretettel várjuk azokat, akik érdeklődnek Óbuda ezeréves története, a középkori várak, illetve Krúdy Gyula Óbudán töltött évei iránt!