„Mi közöm hozzá?”

Az Óbudai Múzeum projektje és diákkonferenciája a Magyar Holokauszt Emlékévben, 2014-ben

2015-02-12

 

Az Óbudai Múzeumban „Mi közöm hozzá?” címmel 2014. november 27-én diákkonferenciát szerveztünk, amely nem a klasszikus értelemben vett konferenciák felépítését követte. Gerincét ugyanis a megelőző, három hónapos projektben készült alkotások és az azokra szakemberek által adott reflexiók jelentették.

Óbuda, ahol egykor az ország egyik legjelentősebb zsidó közössége élt, többszörösen is érintett volt a Holokausztban. Az Óbudai Múzeum – a kerületben betöltött társadalmi szerepvállalása folytán – elkötelezte magát a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 kiemelt üzenete, a „jelen időben való emlékezés” mellett.

Az óbudai zsidó közösség történetét tág történeti és kulturális kontextusban bemutató időszaki kiállításunk és a széles közönségnek szánt programok mellett összetett projekttel fordultunk a helyi oktatás, a kamaszok felé.

2014 őszén közös projektet valósítottunk meg hat óbudai gimnázium négyfős csapataival, összesen 24 fővel. A projekt célja volt, hogy a csapatok - műfaji megkötés nélkül - saját, önálló véleményüket tükröző alkotást hozzanak létre a zsidóság tragédiájával kapcsolatban, akár az ahhoz értékszinten kapcsolódó fogalmak köréből (mint tolerancia, együttélés, előítélet, kirekesztés, kulturális sokszínűség), mindezt a saját életükre, az őket körülvevő jelen világra vonatkoztatva.

A kamaszokhoz egyetlen kérésünk volt csupán: a saját válaszok keresése. Annak a pillanatnak a keresése, ahol azt érzik: ehhez itt és most közöm lett. Viszont csak sokféle impulzus révén válaszolható meg relevánsan a kérdés: mi közöm nekem mindehhez 2014-ben?

Az Óbudai Múzeum ezért hat érzékenyítő, gondolatébresztő, inspirációs programot biztosított a diákoknak, melyek mindegyike kapcsolódott a Holokauszt témaköréhez, hol történeti kontextusból, hol a művészi kifejezés nyelvén, hol a személyes találkozás révén, hogy végül egy nagyon komplex nézőpontot adjanak az érintett témáról. Szerepeltek köztük

- foglalkozással és műhelybeszélgetéssel egybekötött múzeumi programok az Óbudai Múzeumban és a Holokauszt Emlékközpontban,

- a diákok aktív részvételére építő színházi-nevelési előadás a Káva Színházban,

- szociológus-tréner vezetésével érzékenyítő foglalkozás az előítéletről,

- az épített környezet zsidó kapcsolódásait feltáró várostörténeti séta,

- végül a ma is köztünk élő zsidó közösséggel való személyes találkozás a szakrális térben, az Óbudai Zsinagógában.  

Az ezeken való aktív részvétel sokrétű impulzust adott a gondolkodáshoz, az alkotómunkához. A diákok sokszínű és elgondolkodtató alkotásokat hoztak létre, minden munkában ott érződik a belelépés, kifejezésmódjuk és a közvetített tartalom is nagyon egyéni és személyes lett.

A létrejött alkotásokat (három rövidfilmet, illetve egy-egy szobrot, plakátot és installációt) a konferencián mutattuk be diák- és szakmai közönség előtt, majd - a jelen társadalom kontextusába helyezve - azokra Verő Tamás, a Frankel Leó utcai zsinagóga rabbija, dr. Barna Ildikó szociológus és dr. Papp Richárd kulturális antropológus reflektált a Veiszer Alinda újságíró által moderált beszélgetések során. Mindezeket tette hitelessé és személyessé a Fahidi Éva Holokauszt túlélővel történő találkozás.

A továbbiakban az alkotásokat vándorkiállítás formájában megjelentetjük a résztvevő gimnáziumokban is, a jövőben pedig széleskörűen szeretnénk felhasználni azokat múzeumpedagógiai tevékenységünk során.

 

A projektben résztvevő diákok és alkotásaik, az általuk írt összefoglalóval:

  • Kutvölgyi Réka, Nyiri Nóra, Sándor Anna, Mesterházy Bálint

   Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Tanár: Széles Gábor

Montázs

  • Géczi Krisztina, Halápi Viktória, Baranyi Balázs, Czeglédi Barna

   Kerék Általános Iskola és Gimnázium, Tanár: Szabó László és Kovács Gábor

Film (2 perc)

  • Papp Kristóf, Schmidt Márk, Soós Bence, Visontai Miklós

   Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Tanár: Csököly Zsuzsanna

Film (5 perc)

  • Bujdos Vivien, Csontos Fanni, Tóth Kata, Szabó Balázs

   Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Tanár: Hernusz Erzsébet

Film (10 perc)

  • Evellei Boglárka, Fehér Barbara, Rózsa Anna, Párkányi Bence

   Óbudai Gimnázium, Tanár: Hamvainé Szántó Zsuzsanna

 Kollázs

  • Csontos Imola, Honics Marcell, Jancsó Zsombor, Lendvai Dénes

   Veres Péter Gimnázium, Tanár: Lator László

Kisplasztika

 

A projekt teljes összefoglalója, felépítésének alapelvei, az egyes foglalkozások részletesebb leírása itt olvasható: Mi közöm hozzá?

(Az összefoglaló szerkesztett változata a Szociálpedagógia c. folyóirat 2015/1-2. "Múzeumpedagógia" tematikus számában jelent meg.)

 

Fotógaléria:

A 8-48. számú fotókat (kivéve 15-18.) Sárospataki Györgyi készítette.

A 15-18. számú fotókat a Káva Színházban Tóth Ridovics Máté készítette.