Macskaköves esték - Mohosvár feltárása

2015-02-12

2015. február 12-én, csütörtökön este 18 órától az Óbudai Múzeum „Macskaköves esték” előadás-sorozata keretében a "Középkori várak - Virtuális vártúrák" című időszaki kiállításunkban szereplő 8 vár (Óbuda, Visegrád, Esztergom, Tata, Mohosvár, Diósgyőr, Kisnána és Simontornya) közül a keleméri Mohosvár régészeti feltárásáról és történetéről tart előadást dr. Pusztai Tamás, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója. A várból – amely Miskolctól 55 km-re, Kelemér falu fölött állt egykor – mára csak a védelmi célokat szolgáló sánc és az árok maradt meg, mivel a környék lakossága kőbányaként használta. A várhegy alatt két tó található. Természetvédelmi terület, csak részben látogatható.

Kelemér 1232-től a Gut-Keled nemzetség birtoka volt, egészen a 15. sz. közepéig. Ők építették a várat is. Az oklevelek a 14. sz.-ban már csak „várhely”-ként említik. A 15. sz. közepén feltehetően részben újjáépítették. Erre azok a peres iratok utalnak, amelyekben leírják, hogy Mohosvárból háborgatták a vidéket a kazai Kakas-család tagjai, a huszitákkal együttműködve. A régészeti feltárások (amelyeket dr. Pusztai Tamás vezetett) alapján készült el a virtuális rekonstrukció, amelynek segítségével újra láthatjuk az elpusztult vár egykori tornyait és falait.

Ugyanezen az estén Balogh András, a Pazirik Infomatikai Kft igazgatója izgalmas beszámolójából megismerhetjük a kiállítás 21. századi technikai hátterét: a légifelvételeket végző drónok működését, valamint a 3D animációk és rekonstrukciók elkészítésének folyamatát.

Itt találhat még több érdekességet a virtuális vártúrák technikai háttérről, az alkotófolyamatról: virtualisvarturak.hu

 

Az előadás kiállítási belépőjeggyel látogatható.

 

Következő alkalmak:

2015. február 26., csütörtök 18 óra

Tata várkastélyának történetét ismerhetjük meg Schmidtmayer Richárd régész, a tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatóhelyettesének segítségével.

2015. március 12. csütörtök 18 óra

„Óbuda középkori emlékei a régész szemével” Előadónk: dr. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum régész-főmuzeológusa.

 

További információ:

Falus Ildikó 1/250-1020 vagy falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

 

Sok szeretettel várjuk a középkor világa iránt érdeklődőket!