Gyógypedagógusok figyelmébe

Gyógypedagógusoknak

Egyenlő eséllyel mást másképp

2015-01-28

Az Óbudai Múzeum és az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatatási Központ 2014 áprilisától fél éven keresztül futó közös projektet indított.

Célunk az volt, hogy a középsúlyos értelmi fogyatékos felnőtt korú gondozottaknak hozzáférést biztosítsunk a múzeum helytörténeti kiállításához, annak speciális feldolgozásához, a városrész kulturális és történelmi hagyományaihoz, valamint - csatlakozva a Központ szakmai programjához - bevezessük őket a múzeumok világába, így intézményünk egy újabb célcsoport és terület számára teljesíti be ez irányú küldetését. A napközi otthon lakói a projekt során 6+1 alkalommal tettek látogatást az Óbudai Múzeum különböző tematikájú, speciális múzeumpedagógiai foglalkozásain.

Feldolgozott témáink:

- Középkori élet Óbudán

- A Zichy család kastélya

- Az óbudai lankák – a szőlőtermesztés fénykora

- Óbudai mesteremberek

- Valami régi, valami új – A régi és az új Óbuda

- Panelretró

A program tervezésén múzeumpedagógus és a gyógypedagógus együtt dolgozott, előzetes egyeztetés és folyamatos kapcsolattartás során alakultak a foglalkozások, amelyek minden esetben egyszerű tárgyalkotó tevékenységgel zárultak. A múzeumi órák felépítésekor számos, a látogatók sérültségét figyelembe vevő tényezőt kellett szem előtt tartani. Így minden esetben a ráhangolás/ismétlés - aktivitás – beszélgetés – tárgyalkotás négyesét használva jöttek létre a foglalkozások.

 

A továbbiakban is várjuk speciális nevelési igényű, fogyatékkal élő felnőtt- és gyerekcsoportok látogatását múzeumunkban! A múzeumi belépés és a foglalkozások ingyenesen elérhetőek számukra.

 

Foglalkozásainkról bővebb információ, időpont egyeztetés és jelentkezés:

Kalocsai-K. Linda - kalocsai.linda@obudaimuzeum.hu

+36 1 250-1020