Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

2014-09-29

2014. szeptember 29-november 9. között országszerte ismét színes programokkal vár mindenkit a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat! Az Óbudai Múzeumban ingyenes városfelfedező séták, kóstolóval egybekötött gasztro-előadás várják a széles nagyközönséget.

 

"MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ" - MACSKAKÖVES ESTÉK SOROZAT:

  • 2014. október 16. csütörtök 18 óra

Kóser-e a zsiráf steak? - Fűszeres Eszter gasztroblogger előadása

Fűszeres Eszter gasztroblogger arról mesél, hogy mitől kóser egy étel, és   egészségesebbek-e a kóser élelmiszerek? Milyen a kóser házasság, és miért kell az edényeket is megmeríteni rituálisan, mint az asszonyokat? Az előadás után a kóstoló sem maradhat el!

Kapcsolódó időszaki kiállítás: "Ofen Jasan - Óbuda zsidóságának története"

A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

 

  • 2014. október 30. csütörtök 18 óra

Szakrális textilek a zsidó vallásban. Előadó: Verő Tamás rabbi

Kapcsolódó időszaki kiállítás: "Ofen Jasan - Óbuda zsidóságának története"

A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

 

"SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK ÉS FEDEZD FEL! KULTURÁLIS TEREINK MÁSKÉNT" VÁROSFELFEDEZŐ SÉTÁINK:

  • 2014. október 12. vasárnap 14 óra

Zsidó emlékek Óbudán

Az óbudai zsidó közösség története a középkorban kezdődött, majd a törökök kiűzése után, a 17. században a Zichy uradalom területére visszatelepülő lakosok között nagyon hamar megjelentek az izraeliták is. A szabad királyi városokban nem telepedhettek le, Óbuda viszont befogadta őket. A 18. század utolsó harmadára Óbuda lett a korbeli Magyarország egyik legnépesebb zsidó közössége.
Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, felkeressük azokat a helyszíneket, bemutatjuk azokat az egykori intézményeket, amelyek Óbuda zsidó közösségét alakították, meghatározták.
Kiderül, ki volt Óbuda első zsidó lakosa, hogy hány zsinagógája volt az évszázadok alatt az óbudai zsidóságnak, és megtudhatjuk, mi is az a mikve.

A séta az Óbudai Múzeumból indul. A programon a részvétel ingyenes.

 

  • 2014. október 19. vasárnap 14 óra

Középkori séta Óbudán

A séta során felidézzük a középkorban kiemelkedő szerepet játszó óbudai fejedelmi, királyi majd királynéi központ emlékét. S bár elenyészően kevés maradt fenn a korabeli épületekből, ezeknek egykori helyét megismerve képet kaphatunk a középkori városról, amelynek egyházi, illetve világi központja az Árpád-híd budai hídfőjének két oldalán  helyezkedett el. A séta állomásai: Fő tér és Szentlélek tér - Vöröskereszt utca - Kálvin köz 2-3-4. - Mókus utca - Perc utca sarok - Lajos utca 160., 163., és a mai zsinagóga előtti terület - Lajos utca 158. (Budapest Galéria) - Szent Péter és Pál főplébánia.

A séta az Óbudai Múzeumból indul. A programon a részvétel ingyenes.

 

  • 2014. november 9. vasárnap 14 óra

Krúdy – séta

Krúdy Gyula életének utolsó három évét töltötte Óbudán. A séta során felkeressük az itt töltött évek színhelyeit, felidézzük életének meghatározó állomásait. A látogatók részleteket hallhatnak az író óbudai helyszínekről szóló írásaiból. A séta állomásai: Fő tér - Flórián-szobor - Korona Kávéház (ma: Óbudai Társaskör) - Krúdy-ház (Korona tér 1.) - Kéhli vendéglő – Krúdy-szobor (Mókus u. 22.) - „Százesztendős emberek utcája” (Mókus utca, óbudai rakpart) - Árpád híd, budai hídfő

A séta az Óbudai Múzeumból indul. A programon a részvétel ingyenes.

 

"UTAZÓ MÚZEUM - MÚZEUMI ÉLMÉNY A FALAKON KÍVÜL"

LÁDAMÚZEUM - ISKOLÁS CSOPORTOKNAK

Ha a gyerekek még nem ismerik a múzeumok világát...

E programunk keretében az Óbudai Múzeumba történő csoportos látogatást megelőzően a múzeumpedagógus maga megy ki az iskolába egy megpakolt bőrönddel, amely telis-tele van titokzatos tárggyal. E tárgyak segítségével játékosan ismerkedünk a múzeumok univerzumával: milyen tárgyak is vesznek minket körül a világban, hogyan kerülnek ezek a tárgyak múzeumba és azok miért fontosak, a különböző típusú múzeumokban milyen csodákkal találkozhatunk. Végül egy kis múzeumi etikett: hogyan járjunk-keljünk egy múzeumban, hogy magunk és más látogatók számára is teljessé váljon az élmény...


Célunk, hogy felkeltsük a gyermekek érdeklődését a múzeumokban őrzött értékek iránt, és kedvet csináljunk az elkövetkezendő múzeumlátogatáshoz.

A program ingyenes és egy tanóra, 45 perc időtartamú. Elsősorban 1-4. évfolyamos gyermekeknek ajánljuk.

A Ládamúzeum igénybevételének feltétele az Óbudai Múzeum vagy a Goldberger Textilipari Gyűjtemény csoportos meglátogatása, vagy múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvétel.

A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni Polgár Mónikánál a polgar.monika@obudaimuzeum.hu e-mail címen, vagy a +36 1 250 1020-as telefonszámon lehet.

 

"SZAKMAI PROGRAM"

SIKERES MÚZEUMI MENEDZSMENT - MEGVALÓSULT MÚZEUMI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK TÜKRÉBEN c. konferencia

A Pulszky Társaság és az Óbudai Múzeum közös szakmai konferenciája. A konferencia célja:

- átfogó képet adni az elmúlt évek sikeresen megvalósított jelentős múzeumi projektjeiről,

- jó gyakorlatokként a közeljövőben tervezett projektek számára útmutatásként szolgálni,

- az előadások fő üzenete, hogy elősegítse és erősítse a múzeumokban talán nem mindennapinak számító menedzsment szemlélet formálását. 

Helyszín: Goldberger Textilipari Gyűjtemény (1036 Budapest, Lajos u. 136-138.)

Időpont: 2014.október 30. csütörtök 9.30 - 17.00 óráig

 

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjairól bővebb felvilágosítás:

Tóth Anita 1/250-1020 vagy toth.anita@obudaimuzeum.hu

 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény programjait itt találja.

 

TÖLTŐDJ FEL MÚZEUMMAL!