„Itthon Óbudán” - Az Óbudai Múzeum oktatási és közművelődési programjai

2014-04-06

Az Óbudai Múzeum „Itthon Óbudán” - Az Óbudai Múzeum oktatási és közművelődési programjai című TÁMOP 3.2.8/10/B/KMR számú pályázata 11 086 406 Ft támogatást nyert 2010-ben.

A Múzeum a pályázat keretében a különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat és családi napokat valósított meg, Uniós pályázati támogatásból. A pályázatban támogatott programok a résztvevők számára ingyenesek voltak.

Az Óbudai Múzeum a pályázat keretében múzeumpedagógia foglalkozásokon, valamint családi napokon fogadta a diákokat, és látogatókat.

A pályázat keretében az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola és az Óbudai Gimnázium tanulói, kétféle foglalkoztatási formában (tematikus foglalkozás: 10 alkalommal, egyenként 60 perces órákkal és múzeumi napokon: 4×45 perc) vehettek részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon, 2010. októberétől 2011. júniusáig 44 alkalommal.

A foglalkozások során a gyerekek sokszínű pedagógiai módszerek alkalmazásával - a kooperatív pedagógiától kezdve a szerepjátékon át a drámapedagógiáig - ismerték meg az Óbudai Múzeum állandó kiállításának anyagát és ezen keresztül Óbuda történetét a középkortól napjainkig. A foglalkozások során a diákok többek közt megismerkedhettek a középkori Óbudával, a Zichy család és Óbuda kapcsolatával, Óbuda ipari városrésszé alakulásával, a szanálással és azt követően a lakótelep megjelenésével.

 

A múzeumpedagógia foglalkozások mellett e több mint egy év alatt 6 családi napot is rendezett a múzeum. Ebből 5 az „Óbuda - Egy város három arca” című állandó kiállításhoz, 1 pedig a 2011. március 24-én megnyitott „Isten Veletek Ti boldog Vendelinek” avagy az óbudai vendéglátás aranykora című időszaki kiállításhoz kapcsolódott. A családi napok alkalmával összesen 2440 látogató kereste fel a Múzeumot és vett részt a Kastélykertben rendezett programokon.

A pályázat megvalósítási ideje 2011. augusztus 31-én zárult, fenntartási ideje 2016. augusztus 31-ig tart.