Történeti séták

2014-04-04

Könnyű sétáink során felfelé nézünk, lefelé nézünk, fókuszálunk, elmosolyodunk, felkacagunk, rácsodálkozunk, megérintődünk, közelebb jutunk. Emberekhez. Óbudához. A legrégibbhez, az újabbhoz és a még újabbhoz.

Kényelmes cipő javasolt, mert Óbudán macskakövet biztosan ígérhetünk!

 

A séták során bejárt útvonal hossza: 1,5 - 2 km

Időtartam: 70 - 90 perc

Részvételi díj*:  Sétajegy (egyénenként eltérő lehet) + Tárlatvezetési díj (létszámtól függően)

Létszám: 5 - 40 főig

Indulás: A séták az Óbudai Múzeumból indulnak (bejárat a Szentlélek tér felől).

Bővebb információ és jelentkezés:

Bartók Linda vagy Tamás István

1 / 250-1020

bartok.linda@obudaimuzeum.hu ; tamas.istvan@obudaimuzeum.hu

*a díjakról további információt a Jegyárak menüpontban talál

Középkori séta

A séta során felidézzük a középkorban kiemelkedő szerepet játszó óbudai fejedelmi, királyi majd királynéi központ emlékét.

S bár elenyészően kevés maradt fenn a korabeli épületekből, ezeknek egykori helyét megismerve képet kaphatunk a középkori városról, amelynek egyházi, illetve világi központja az Árpád-híd budai hídfőjének két oldalán  helyezkedett el.

A séta állomásai:

Fő tér és Szentlélek tér - Vöröskereszt utca - Kálvin köz 2-3-4. - Mókus utca - Perc utca sarok - Lajos utca 160., 163., és a mai zsinagóga előtti terület - Lajos utca 158. (Budapest Galéria) - Szent Péter és Pál főplébánia

 

Barokk séta - Zichyek Óbudája

A 18. században a Zichy család töltött be meghatározó szerepet Óbudán, a török megszállás alatt elnéptelenedett várost egy csodálatos barokk forgataggá varázsolták. A séta során felkeressük Óbuda barokk és rokokó emlékeit, ezeken keresztül ismerjük meg a korszak történelmét és jelentős művészeti teljesítményeit. Ellátogatunk a Zichy kastélyba, megtudjuk miért is állították a Szentháromság szoborcsoportot és kik is azok a szentek, akik a Szent Péter és Pál főplébánia templom előtt strázsálnak.

A séta állomásai:

Zichy kastély udvara - Szentháromság szoborcsoport - Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobra - Szent Péter és Pál főplébánia templom - Kálvin köz - Fogadalmi oltár a Flórián téren

 

Krúdy - séta

„Ott szállott partra, ahol, ahol lehetett, akár csak egy sekélyes, reménytelen parton is, ahol elhasznált pléh kályhacsövek, lyukas bádog gyermekfürösztő teknők, öregasszonyok megfoltozhatatlan edényei (ibrikei) között, ahol a hasznavehetetlen tárgyak között hasznavehetetlennek érezte már önmagát is.”

Krúdy Gyula életének utolsó három évét töltötte Óbudán. A séta során felkeressük az itt töltött évek színhelyeit, felidézzük életének meghatározó állomásait. A látogatók részleteket hallhatnak az író óbudai helyszínekről szóló írásaiból.

A séta állomásai:

Fő tér - Flórián-szobor - Korona Kávéház (ma: Óbudai Társaskör) - Krúdy-ház (Korona tér 1.) - Kéhli vendéglő – Krúdy-szobor (Mókus u. 22.) - „Százesztendős emberek utcája” (Mókus utca, óbudai rakpart) - Árpád híd, budai hídfő

 

"Az emlékké nemesedett múlt…" - Zsidó emlékek Óbudán

Az óbudai zsidó közösség története a középkorban kezdődött, majd a törökök kiűzése után, a 17. században a Zichy uradalom területére visszatelepülő lakosok között nagyon hamar megjelentek az izraeliták is. A szabad királyi városokban nem telepedhettek le, Óbuda viszont befogadta őket. A 18. század utolsó harmadára Óbuda lett a korbeli Magyarország egyik legnépesebb zsidó közössége.

Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, felkeressük azokat a helyszíneket, bemutatjuk azokat az egykori intézményeket, amelyek Óbuda zsidó közösségét alakították, meghatározták.

Kiderül, ki volt Óbuda első zsidó lakosa, hogy hány zsinagógája volt az évszázadok alatt az óbudai zsidóságnak, és megtudhatjuk, mi is az a mikve.

 

„Isten veletek, ti boldog Vendelinek” – kocsmaséta

Városnéző séta és előadás Belső-Óbuda valamikori és még létező kiskocsmáinak és vendéglőinek rövid bemutatásával. A séta során az érdeklődők színes képet kaphatnak az óbudai szőlőkultúráról, a kiskocsmák, vendéglők világáról. A séta alatt (a tervezett útvonal mentén) a híres óbudai kocsmák, vendéglők valamikori helyét mutatjuk meg, ám a ma is működő vendéglők is sorra kerülnek. 

A séta állomásai: Fő tér – Laktanya utca – Hídfő utca – Kórház utca – Polgár utca – (aluljáró) Hídfő utca – Flórián tér – Vörösvári út – Zápor utca – Föld utca – Bécsi út – Nagyszombat utca – Lajos utca – Fő tér. 

A séta önköltséges ebéddel zárul.

 

Text-túra - szünetel

A Text-túra múzeumi séta a Goldberger gyár helyszíneit és a valaha világsikert megért óbudai textilipar történetét mutatja be.

A séta a Goldberger Textilipari Gyűjteményben kezdődik.

Bővebben itt.