Történeti séták

2014-04-04

Könnyű sétáink során felfelé nézünk, lefelé nézünk, fókuszálunk, elmosolyodunk, felkacagunk, rácsodálkozunk, megérintődünk, közelebb jutunk. Emberekhez. Óbudához. A legrégibbhez, az újabbhoz és a még újabbhoz.

Kényelmes cipő javasolt, mert Óbudán macskakövet biztosan ígérhetünk!

 

A séták során bejárt útvonal hossza: 1,5 - 2 km

Időtartam: 70 - 90 perc

Részvételi díj*:  Sétajegy (egyénenként eltérő lehet) + Tárlatvezetési díj (létszámtól függően)

Létszám: 5 - 40 főig

Indulás: A séták az Óbudai Múzeumból indulnak (bejárat a Szentlélek tér felől).

Bővebb információ és jelentkezés:

Polgár Mónika

1 / 250-1020

polgar.monika@obudaimuzeum.hu

*a díjakról további információt a Jegyárak menüpontban talál

Középkori séta

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost. 

A séta állomásai: Fő tér (a Szent Péter és Szűz Mária templomok egykori helyszíne) – Református templom (a királyi, királynéi vár egykori helyszíne) – Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Szent Péter és Pál templom (Szent Margit templom egykori helyszíne).

 

A Zichy-kastély titkai - Kastélytörténeti séta

Az óbudai Zichy-kastély nem csupán a Fő tér egyik legfőbb látványossága, de otthont ad több múzeumnak és kulturális programnak is. Bár a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket. Mikor és ki építette a kastélyt? Pontosan milyen funkciót láttak el a különböző épületszárnyak? Mi volt az épület sorsa és milyen átépítéseket láthatunk jelenleg? A séta során a településünket érintő fontos eseményeket is felelevenítjük, mialatt az épületet pincétől a padlásig bejárjuk. 

 

Krúdy - séta (jelenleg szünetel)

„Ott szállott partra, ahol, ahol lehetett, akár csak egy sekélyes, reménytelen parton is, ahol elhasznált pléh kályhacsövek, lyukas bádog gyermekfürösztő teknők, öregasszonyok megfoltozhatatlan edényei (ibrikei) között, ahol a hasznavehetetlen tárgyak között hasznavehetetlennek érezte már önmagát is.”

Krúdy Gyula életének utolsó három évét töltötte Óbudán. A séta során felkeressük az itt töltött évek színhelyeit, felidézzük életének meghatározó állomásait. A látogatók részleteket hallhatnak az író óbudai helyszínekről szóló írásaiból.

A séta állomásai:

Fő tér - Flórián-szobor - Korona Kávéház (ma: Óbudai Társaskör) - Krúdy-ház (Korona tér 1.) - Kéhli vendéglő – Krúdy-szobor (Mókus u. 22.) - „Százesztendős emberek utcája” (Mókus utca, óbudai rakpart) - Árpád híd, budai hídfő

 

"Az emlékké nemesedett múlt…" - Zsidó emlékek Óbudán (jelenleg szünetel)

Az óbudai zsidó közösség története a középkorban kezdődött, majd a törökök kiűzése után, a 17. században a Zichy uradalom területére visszatelepülő lakosok között nagyon hamar megjelentek az izraeliták is. A szabad királyi városokban nem telepedhettek le, Óbuda viszont befogadta őket. A 18. század utolsó harmadára Óbuda lett a korbeli Magyarország egyik legnépesebb zsidó közössége.

Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, felkeressük azokat a helyszíneket, bemutatjuk azokat az egykori intézményeket, amelyek Óbuda zsidó közösségét alakították, meghatározták.

Kiderül, ki volt Óbuda első zsidó lakosa, hogy hány zsinagógája volt az évszázadok alatt az óbudai zsidóságnak, és megtudhatjuk, mi is az a mikve.

 

„Isten veletek, ti boldog Vendelinek” – kocsmaséta

Városnéző séta és előadás Belső-Óbuda valamikori és még létező kiskocsmáinak és vendéglőinek rövid bemutatásával. A séta során az érdeklődők színes képet kaphatnak az óbudai szőlőkultúráról, a kiskocsmák, vendéglők világáról. A séta alatt (a tervezett útvonal mentén) a híres óbudai kocsmák, vendéglők valamikori helyét mutatjuk meg, ám a ma is működő vendéglők is sorra kerülnek. 

A séta állomásai: Fő tér – Laktanya utca – Hídfő utca – Kórház utca – Polgár utca – (aluljáró) Hídfő utca – Flórián tér – Vörösvári út – Zápor utca – Föld utca – Bécsi út – Nagyszombat utca – Lajos utca – Fő tér. 

A séta önköltséges ebéddel zárul.

 

Vályogtól a toronyházig  - „panelséta"


A séta során a résztvevők megismerkedhetnek a megnövekedett lakásigények kielégítésére épülő, új technikájú, elgondolású és kivitelezésű óbudai lakótelepek létrejöttének történetével, a kísérleti elképzelésektől egészen a panelházak megszületéséig. A kísérleti lakótelep bemutatása után a Vörösvári út túloldalán épült szintén kísérleti jellegű komplexumokkal (Hunor utca, Hévízi út) foglalkozunk, majd áttérünk a panelházak építésének történetére. A séta végén az Óbudai Múzeumban külön vetítéssel megnézhető a szanálásokról és a panelházak építéséről szóló kb. 30 perces kisfilm összeállítás.
A séta időtartama: kb. 2 óra (plusz igény szerint filmvetítés a séta végén kb. 30 perc).

A séta útvonala: Találkozás a McDonald’s előtt. Gyenes utca - Érc utca - Váradi utca - Vörösvári út (SZTK) - Körte utca - Hunor utca - Hévízi út - Hunor utca - Vihar utca - Szőlő utca - Flórián tér (park). A séta a Faluház előtti téren fejeződik be, illetve az Óbudai Múzeumban.

 

Óbuda eltűnt utcái


A tematikus múzeumi séta témája és célja a különböző okok miatt - hídépítés, szanálás, panelépítés - eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésének, történetének, fontosabb épületeinek bemutatása Belső-Óbudán.

A séta útvonala: Találkozó az Óbudai Múzeum bejáratánál a Szentlélek téren. Fő tér – Laktanya utca – Vöröskereszt utca – Harrer Pál utca - Miklós tér - Miklós utca - Kórház utca – Szentendrei úti aluljáró – Szent Flórián szobor – Serfőző utca – Templom utca - Kiskorona utca – Pacsirtamező utca – Szőlő utca előtti tér (a séta befejezése).
A résztvevők indulás előtt kapnak egy fénymásolt Óbuda térképet, amely az 1880-as évek végén ábrázolja a séta során bemutatott utcákat, tereket, megkönnyítve a tájékozódást.